Blogg

Inget trevligt möte

Förra veckan följde jag med min man
till Arbetsförmedlingen.
Han har flyttat till Sverige
från landet Uruguay.
Nu ska han lära sig svenska
men behöver också jobba.

Kvinnan vi träffade på Arbetsförmedlingen
trodde inte att min man skulle få något jobb.
Hans enda möjlighet är om han
lär känna någon spanjor
som har städföretag.
Eller en tapasrestaurang.
Sa kvinnan på Arbetsförmedlingen.

Min man har jobbat som elektriker
i många år.
Han är i och för sig duktig på att laga mat.
Men tapas vet han inte så mycket om.
Tapas äter många i Spanien.
Ska min man jobba på en tapasrestaurang,
bara för att han pratar spanska?
Det var inget trevligt möte på Arbetsförmedlingen.

I senaste numret av 8 Sidor
träffade jag Karla Campusano.
När hon sökte jobb var det första företaget frågade
om de kunde få pengar från Arbetsförmedlingen
om hon började jobba hos dem.
Det var mer intressant
än vad Karla är bra på.

På Arbetsförmedlingens hemsida
kan arbetsgivare räkna ut
hur mycket pengar de kan få.
Om de anställer en invandrare,
en person med funktionsnedsättning,
eller någon som varit arbetslös länge.

Det får mig att undra vad Arbetsförmedlingen är till för.
Att hjälpa personer att hitta jobb
som de tycker om och är bra på.
Eller att hjälpa företag
att tjäna pengar.

Moa_sv_NY

Moa Candil

 

Tidigare kommentarer

 1. A.Mizuno  70 veckor sedan.

  Jag hörde att det är svårt att hitta ett jobb nuförtiden i industriländerna. Jag tror att Sverige är inget undantag. Här i Japan, har tillverkande företag skiftat fabriker utomlands, särskilt till Sydostasien på grund av lägre löner. Som ett resultat har det blivit ännu svårare för unga människor att hitta ett jobb i Japan. Finns det några bra lösningar för att övervinna detta problem?

 2. Moa Candil  70 veckor sedan.

  Hej! Vad intressant att höra hur det är i Japan.

  Det stämmer att många fabriker har flyttat från Sverige. Till exempel finns det nästan inga fabriker som gör kläder eller skor här längre. Men det finns andra fabriker. I Sverige gör vi bland annat verktyg, kylskåp och mediciner. Mer än en halv miljon människor jobbar med det. Det glöms bort ibland.

  En förslag för att minska arbetslösheten är att minska tiden som vi arbetar. Då skulle alla kunna arbeta sex eller fyra timmar om dagen, i stället för att några jobbar åtta timmar (eller mer) och några är arbetslösa. Det tycker jag skulle vara bra. Men det blir så klart dyrare för de som anställer oss så de tycker nog inte att förslaget är bra.

  Hälsning från Moa på 8 Sidor

 3. Akira Mizuno  70 veckor sedan.

  Hej Moa
  För att öka jobb, måste vi utveckla nya och innovativa områden som medicin baserad på iPS cell, robotteknik, miljöskydd etc. I alla fall, vi behöver energi. Därför måste nya energikällor hittas. Dessa uppgifter är riktigt svåra. Men man måste övervinna dessa svårigheter. Nu ska jag presentera mig för dig lite. Jag studerade och forskade fysik och kemi vid Uppsala universitet mellan 1973 och 1975. Då läste jag svenska lite på kursverksamheten. Så jag förstår fortfarande svenska lite. Jag njuter alltid av att läsa 8 sidor.
  Hälsningar Akira

 4. Moa Candil  70 veckor sedan.

  Hej Akira,

  Vad spännande det du berättar. Jag läste att det var protester mot kärnkraft i Japan, sedan olyckan 2011. Satsas det mycket på att utveckla nya energikällor i Japan? Vilka energikällor tror du kommer att bli viktiga framöver?

  Kul att du gillar 8 Sidor. Det verkar som att du kommer ihåg mycket svenska!

  Mvh,
  Moa

  PS Kanske har du träffat min mormor och morfar? De forskade också i naturvetenskapliga ämnen på Uppsala universitet på 70-talet. Lisa och Lars-Eric Henriksson hette de.

 5. Akira Mizuno  70 veckor sedan.

  Hej Moa,
  Det är intressant för mig att tala med dig på nätet. Det finns många förnybara energikällor (solenergi, vindkraft, vattenkraft, biobränslen, geoenergi etc). Jag vet inte ännu vilka energikällor som passar bäst. Många säger att solenergi är lovande. Men den kraftproduktion effektiviteten måste förbättras avsevärt. Dessutom måste man se till att energi sparas i dagliga livet.
  Jag tror att jag inte träffat din mormor och morfar. Men jag har väldigt svagt minne av namet på din morfar. Han forskade biologi, eller hur? Men jag är inte säker på det, tyvärr.
  Hälsningar Akira

 6. Moa Candil  70 veckor sedan.

  Hej Akira!

  Det stämmer, de var biologer båda två. Det skulle vara intressant att höra mer om dina upplevelser i Uppsala på 70-talet någon gång.

  Min mailadress är [email protected] om du vill berätta.

  Mvh,
  Moa


12 juni 2013

Fler liknande artiklar

Vad tycker du om nyheten?