Vardags

mat i ett kylskåp

Det är viktigt att hålla maten kall när det är rötmånad. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Maten håller längre i dåligt väder

De sista veckorna på sommaren
brukar kallas för rötmånaden.
Det är några veckor då maten
lätt kan bli dålig.
Luften är fuktigare och varmare
än vanligt.
Då sprids bakterier lätt.

Den här sommarens
kalla väder gör att
rötmånaden får vänta.
När det är kallt kan maten
hålla längre.
Men det är ändå bra tänka
på att hålla maten kall,
till exempel när du har handlat
mat eller ska ta med mat
på utflykt.

– Det är bra att ta med
en kylväska med frysklampar
till affären och ställa in maten
i kylen så fort du kommer hem,
säger Rikard Dryselius på
Livsmedelsverket.

– Det är också jätteviktigt att
steka igenom köttfärs,
säger han.

På sommaren kan köttfärs
lätt få bakterier i sig,
men de dör om köttet
blir tillräckligt varmt.

8 SIDOR/TT

23 juli 2015

Vad tycker du om nyheten?

Ingen kommentar än

Kommentarer och regler

Kommentera

Skriv din kommentar här.
Kom ihåg att följa våra regler.
Vi tar bort kommentarer som inte följer reglerna.

Skriv vad du tycker
om nyheten du just har läst.
Eller använd någon av
bilderna som visar känslor.

8 Sidor tar bort alla kommentarer
som bryter mot våra regler.

Skriv bara om sådant
som har med nyheten att göra.

Skriv ditt namn eller
kalla dig för något annat.

Men du får inte låtsas vara
en annan person
som finns på riktigt.

Skriv inte elaka saker om andra.
Det gäller både personer,
grupper och religioner.

Fler liknande artiklar