Krönika

Vi måste lära oss mer om det som gör oss rädda

I nummer 41 av 8 Sidor
intervjuade jag Yosra och Lejla.
De berättade om hur det är
att vara tjej och muslim
i Sverige i dag.

De berättade att det finns
mycket hat mot muslimer.
Människor som de inte känner
säger elaka saker.

– Det händer så ofta att jag
slutat tänka på det, sa Yosra.

Jobbigast är det för muslimska kvinnor
som använder slöja.
Yosra och Lejla förstår inte
varför slöjan gör en del människor så arga.
Varför är en tygbit så viktig?

Slöjan betyder inte att islam
är en extra dålig religion
för kvinnor, tycker Yosra.

– Kvinnor från alla olika länder
och alla olika religioner blir förtryckta.
Det har inte med utseende eller religion
att göra, sa Yosra.

yosraochlejla3

Så här såg det ut när Yosra och Lejla
var med i 8 Sidor.

Det är ju inte heller bara religionen islam
som har regler för hur människor
ska klä sig.
Förr i tiden var det ännu vanligare
att kvinnor i Sverige
hade sjal över håret.
Det var så gifta kvinnor
skulle klä sig när de gick ut.
Då var de flesta i Sverige kristna.
Det verkar som att människor
har glömt bort det.

Ibland blir jag rädd när jag tänker på
hur lätt vi människor glömmer.
Vi glömmer hur det var förr i tiden.
Vi glömmer hur människor kämpat
för det vi har i dag.
Vi glömmer hur farligt det är
att skylla problem i samhället
på en viss grupp människor.

Lejla tror att människor i Sverige
vet för lite om islam.
Det är därför en del är elaka
mot muslimer.
Lejla tycker att de borde
lära känna muslimer
och lära sig mer om religionen.

– Kolla i koranen
eller gå till biblioteket.
Vi har tid att forska.
Vad ska vi annars göra med livet?

Det sa Lejla och jag håller med henne.
Om vi försökte lära oss mer
om det vi inte förstår eller är rädda för
skulle det nog bli mindre hat.
Vi har tid.
Vad ska vi annars göra med livet?

Moa_sv_NY

Moa Candil

 

Tidigare kommentarer

 1. Josphine  53 veckor sedan.

  Tack Moa för artikeln. Intolerans bland många människor om religiösa skillanader har blivit ett stort besvär. Det är inte fel att använda slöjor, tycker jag. Jag tycker problemet är inte slöjan utan många vet inte hur att bete sig med något som de inte är vana vid, särskilt religion. Vi borde fråga sig själva.’Hur skulle jag reagera om jag var i detsamma situationen?’
  Jag använder slöjor eftersom jag tycker att det är fint. Det är inget att göra med religion utan min Afrikanska kultur. Vi börde inte vara rädda!

 2. Josphine  53 veckor sedan.

  Tack Moa för artikeln. Intolerans bland många människor om religiösa skillanader har blivit ett stort besvär. Det är inte fel att använda slöjor, tycker jag. Jag tycker problemet är inte slöjan utan många vet inte hur att bete sig med något som de inte är vana vid, särskilt religion. Vi borde fråga sig själva.’Hur skulle jag reagera om jag var i detsamma situationen?’
  Jag använder slöjor eftersom jag tycker att de är fina. Det är inget att göra med religion utan min Afrikanska kultur. Vi borde inte vara rädda!

 3. Moa Candil  53 veckor sedan.

  Tack för din kommentar Josphine. Det är roligt att du läser och skriver vad du tänker.

  Hälsar Moa på 8 Sidor

 4. Hayder  53 veckor sedan.

  Jag tror att det blir ännu mer besvärligt framöver. När man beroende på utseende dömer dem andra hamnar man säkert i felaktiga bedömningar. Min fru har på sig slöja och jag märker att alla som möter oss på gatan stirrar på min fru precis som han/hon ser på något äckligt!! min fru blir så ledsen och besviken , och då försöker jag tröstar henne.

 5. Moa Candil  53 veckor sedan.

  Vad tråkigt att höra Hayder! Tack för att du skriver och berättar. Det är viktiga saker att prata om.

  Häsar Moa

 6. Radmila Kojadinovic  50 veckor sedan.

  Hej!
  Jag arbetar som SVA-lärare. I min klass pratar vi om vikten av att ta reda på fakta om olika religioner och att prata om vad vi känner i samband med våra högtider. Vi har en Multireligiös almanacka från SENSUS, som vi tycker är ganska bra. Finns det andra väggalmanackor eller kalendrar som ni använder och kan rekomendera?

8 Sidor


14 oktober 2013

Fler liknande artiklar

Vad tycker du om nyheten?