Krönika

Politikerna måste säga vad de tycker

Första veckan i juli
samlas Sveriges politiker
i parken Almedalen
på Gotland.
De pratar om politik.

Ibland är det svårt att förstå
vad politikerna säger.

I år gav 8 Sidor betyg
till politikerna.

Du kan läsa alla betyg
på sajten 8sidor.se

Politiker använder ofta
krångliga, speciella ord.
Men det svåraste är
när politikerna inte säger
vad de själva tycker och vill.

När de pratar om vad de andra
partierna vill.

Och säger att det är dåligt,
utan att tala om varför.

Allra svårast blir det när politikerna ljuger.

Eller säger elaka saker med snälla ord.

En gång frågade jag Andreas Palmaer
som jobbar med lättlästa böcker
om vad han tycker är svårast att skriva.

– Det svåraste är känslor.
När jag måste skriva vad jag känner eller vill.

Han berättade ett exempel.

– Det är som när man ska göra slut.
Det är så svårt att säga. Så man säger
massa andra ord i stället.

Och då blir det svårt.

Är det kanske det politikerna vill?
Att vi inte riktigt ska förstå
vad de vill ha sagt?

Det är egentligen dumt.
Om de säger vad de vill i stället
blir det mycket lättare att veta
vem man ska rösta på.

Här kan du läsa alla betyg
på hur lätt det var att förstå
vad politikerna sa:

Alla Väljare ger politikerna betyg

malinWEB_183x256

MALIN CRONA
Chefredaktör 8 Sidor

 

Tidigare kommentarer

  1. Becky  11 veckor sedan.

    Det var en bra blogg Malin. Vad var du sade är mycket sant. Men vara glad att du bor inte in Amerika där vi kan förstår allt att politikerna säger och önskar med alla våra hjartan att vi kunde inte. Jag kommer att vara glad att vara i sverige igen nåsta år där du förtfärande ha en verkli demokrati kvar.

  2. bo johansson  1 dag sedan.

    Glad att komma till en demokrati? Hoppas inte du blir besviken. När USA har politiskt skolade människor ”väljare” och en regering precis som här, som för en politik som NÄRINGSLIVET inte har förtroende för borde varje väljare i Sverige se att nåt är fel på den sk DEMOKRATISKA staten. Vi har samma problem i Sverige. När började näringslivet (som har den verkliga makten), bestämma så totalt över regeringen med medias hjälp? I en demokrati skall de folkvalda föra den politik som väljarna vill ha. En politik som gynnar även de svaga och sjuka dvs tvärtom mot den politik som förs nu. Att näringslivet aldrig får nog med pengar är ju välkänt i USA men INTE i landet Sverige. Här låter sig väljare luras för de är för upptagna med problem som uppstår när klasskillnader stiger hela tiden. Ubåtsjakten är värre än en saga av Walt Disney och media driver på som ett koppel hundar. Det är dags att Sveriges folk börjar med Wall Street rörelsens aktioner så politikerna vaknar. I USA verkar Sverige vara ett föregångsland vilket vi en gång var på de flesta områden, men den tiden är förbi. Vi är knutna till dollarn som är en valuta innehållande luft. USA kommer aldrig att tillåta att denna bluff synas. Hoppas människor vaknar i tid innan tredje världskriget sätter igång. Förlåt mig Becky om jag grusar dina drömmar men det var inte därför jag kommenterade. Jag tål bara inte hyckleri. M. V.H. Bosse

8 Sidor


11 juli 2014

Fler liknande artiklar

Vad tycker du om nyheten?