Krönika

Vad gör vi med jobbiga känslor?

Allt är skit!
Livet är meningslöst!
Ingen förstår mig!
Är jag galen?
Sådant skrev jag i min dagbok
när jag var tonåring.
Jag hade inte ett hemskt liv.
Men det kändes så ibland.
Det hände så mycket inuti.

Det tänker jag på
när jag läser om unga
som mår dåligt i dag.
En del har det hemskt, så klart.
Men andra vet nog bara inte
vad de ska göra
med de jobbiga känslorna.

Vi pratar mycket
om psykisk ohälsa nu för tiden.
På tv och i tidningar pratar folk
om hur mycket ångest de har.
Andra skriver böcker
om att adhd är en superkraft.
Det är nästan trendigt.

Men all psykisk ohälsa
är inte trendig.
Folk som har
sjukdomen schizofreni,
till exempel.
En del av dem pratar
för sig själva på bussen.
Då är det otäckt och konstigt,
tycker nog många av oss.

Jag tycker att vi ska vara
mer tydliga med vad vi menar
när vi pratar om psykisk ohälsa.
På det sättet
kan vi hjälpa dem
som är sjuka på riktigt.

Vi måste kanske också
bli bättre på
att ta hand om varandra.
Och förstå att livet tyvärr
är jobbigt ibland.
Då får vi skriva om det
eller prata om det.
De jobbiga känslorna
kommer alltid finnas.
Och de glada känslorna också,
som tur är.

Martin Hanberg


1 oktober 2019

Fler liknande artiklar

Vad tycker du om nyheten?

6 kommentarer

 1. Milena skriver:

  Barn och ungdomar har det svårt och på psykiatri skriver de bara tableter (som min dotter berättade) men jag tror att många av dem behöver terapi istället! Man måste ta sådana händelser på allvar!! Men samhälle är skyldig till det!!

 2. Reka skriver:

  Jag tycker att medierna pratar för mycket om psykisk ohälsa. Så mycket att min son är rädd när han har en dålig dag. Eller när han är stressad inför ett prov i skolan. Han tror att han har blivit sjuk. Men det är helt naturligt. Man kan inte vara glad hela tiden.

 3. Milena skriver:

  Naturligtvis men i verkligheten barn och ungdomar som har stor ångest eller riktigt psykisk sjukdom är väldigt många och ingen bryr sig om de eller sköter om de på rätt sätt och sådana saker har alvarliga konsenveserna på samhälle! Jag tror att många av de har ställt fel diagnos och även om det är inte så -så många behövet terapi och får inte terapi,dessutom poliser och pedagoger behöver fler kunskap om olika sjukdomar!!

 4. Milena skriver:

  Prata med din son -du måste veta varför han har ångest! tänk om till.ex.en pedagog är för stäng???!! Allt kan hända! En student i tjeckien hoppade från fönstret när en proffessor inte godkänd hans examen! Ta det på allvar!!Ha det bra!

 5. Milena skriver:

  sträng jag menade!

 6. Sund skriver:

  Håller med