Krönika

Regnbyxor kan också vara viktiga

Det ena barnet behöver
nya regnbyxor.
Det andra barnet
ska ha matsäck med sig
på måndag.
Disken ska in i diskmaskinen.

Dagarna går snabbt.
Jag har fullt upp med mitt lilla liv.
Samtidigt händer
stora saker i världen.

Massor av människor
demonstrerar i flera länder.
De kämpar för rättvisa
och demokrati.
De riskerar livet för det.

Samtidigt smälter isar
och skogar brinner.
Jorden blir varmare.
Barn och unga i hela världen
kämpar för att stoppa det.

Och här går jag och tänker
på disk och regnbyxor.
Det känns konstigt.
Jag ringer min lillebror.
Jag behöver prata.

Min bror förstår mig.
Han tänker också mycket
på det som händer i världen.
Men han lugnar mig.

– Regnbyxor är också viktigt.
Det är ju därför folk kämpar.
För att få leva ett vanligt liv.
För att inte behöva oroa sig
för något annat än regnbyxor,
säger han.

Han har rätt. Barnens
regnbyxor är viktiga.
Jag önskar att mina barn
också ska få oroa sig
för regnbyxor när de är vuxna.

Jag hoppas att vi inte hunnit
förstöra jorden och klimatet
innan dess.
Det är värt att kämpa för.

Moa Candil


28 november 2019

Fler liknande artiklar

Vad tycker du om nyheten?

33 kommentarer

 1. Milena skriver:

  Kära Moa! Du har rätt men medan du köper regnbyxor så många andra mammor är helt omedvetna om att regnbyxor existerar och kämpar bara för att skaffa lite varm mat åt sina barn! Här i sverige har nästan alla barn fin varm jacka och regnkäder och kan går ut då i varje väder!!

 2. Milena skriver:

  Men i Tjeckien eller Tyskland har barn gammal obekvmt kläder och deras föräldrar kan knnapt göra en matlåda åt dem! Jag hittar varje dag kläder i sopptunna, böcker och andra saker också! Jag skickade till min kusin reflexväst för att skydda henne! Naturligtvis finns den där i butiken men hon har inte råd att

 3. Milena skriver:

  köpa den dumma reflexväst-så fattig hon är!! Jag är orolig på allas framtid, människorna blev galna och egoistiska och barn,ungdomar,djur lider på grund av det! alla måste tänka på klimat!!Alla!

 4. Milena skriver:

  ursäkta mig, men ni svenskar blev väldigt blinda och egoistiska och bortskämda! Du kan köpa vad du vill med dina pengar men bara gud vet hur till ex.du uppföstrar dina barn ochni alla glömde den tiden när Sverige var fattig och när ni själv var invandrare!

 5. Milena skriver:

  Vi uppfostrade våra barn på rätt sätt-vi hjärntvätade de inte med islam och inte med tjeckisk eller turkisk nationalism och de är väldigt omtänksamma människor och slösar inte pengar och är inte skadliga på något sätt! Några dagar sedan jag hittade fin bok om alla länderna i sopporna och läser det nu!

 6. Milena skriver:

  Jag har inte råd köpa bok just nu och boken är jättefin! Jag är chockad och äcklad över hela samhälle-här alla kan leva bra och ha bra levnads standard om någonting fungerar på rätt sätt! Framtid är dåligt och Sverige har inte någonting som heter ”bereket” på turkiska! Jag är ledsen och besviken! Hälsningar Milena

 7. 8 Sidor Redaktör skriver:
  Hej Milena,

  Jag tror att vi tycker lika.
  Många svenskar har det väldigt bra.

  Texten handlar om att alla borde ha det så.
  Inte köpa onödiga saker.
  Men leva i lugn och trygghet.

  Det är intressant att läsa
  det du berättar om Tjeckien.

  Hälsar Moa på 8 Sidor

 8. Milena skriver:

  Hej kära Moa! (är det din riktigt namn eller pseudonym?) Hoppas att jaäg är inte mycket negativ men jag är lättsårad människa och mitt namn milena gör att jag acepterar inte någonting orättvis! Jag är svenska idag och jag bryr mig om allt i samhälle! Men saker har dåligt utveckling medan många saker folk kan stopa och förbättra själva om de vill!!

 9. Milena skriver:

  Min mamma var inte politik-man hon hjälpte mycket och hon till ex. gav gratis blommorna till parken och odlade jorgubbar i min grundskolas trädgård därför rektor var maktlös och klarade inte sköta om trädgården! Du kan också hjälpa-till ex bjuda invandrare barn hem och hjälpa de med svenska eller någonting annat…

 10. Milena skriver:

  I svenska samhälle är det mycket individualism och andra sjukdomar ökar också och det är förvånande eftersom sverige är ganska rik och mestadels folk har bra levnads standard! Jag oroar mig även för Sverige och även för Europa därför om vi använder inte våra hjärta och samvete så vill gå saker på dåligt sätt och alla mår bra efter!

 11. Milena skriver:

  Ni-jag menar ni svenskar-kan köpa lite presentkort och skicka till Turkiet eller till Tjeckien för föräldrarösa barn som har det svårt; barn där även de som har familj har inte gott om maten och saker och lego och regnbyxor och varma kläder!!Många år förut jag hittade handskar ute och skickade de till min kusin och hon var jätteglad;

 12. Milena skriver:

  hon är tacksam för allt även gammal prydnad saker!!Folk där är mycket generös -min hemstad Brno och godhjärtad och det är härligt aftersom Brno är ganska fattig region! (en spansk man gillar så mycket staden Brno eftersom folk är ödmjuka och kära att han lärde csig tjeckiska och bo där)…

 13. Milena skriver:

  Hoppas att deta Jul kommer att hjälpa smälta en eller flera hjärta och att folk kan skänka sina julklappar de som är ledsna och ensamma och har inget!! Ni svenskar-som du alltså unga svenskar vet inte vad är svält eller kläderbrist eller matbrist; de gammla vet -de hade det förut svårt också och kämpade!

 14. Milena skriver:

  När jag har tid så jag kan skriva mer om Tjeckien!!!Ha det bra, du är kanske kär ung damm men du har inte aning och utsikt och vet inte hur är det 1000 km bort från dig!!trevlig vecka jag önskar dig!!

 15. Milena skriver:

  PS: I Brno zoo vi har vit björnar!!!!

 16. Milena skriver:

  Du kan titta på ”BRNO ZOO”! (först i världen det varTjeckien som klarade ”aatt göra” vita björnar i zoo!!!

 17. Milena skriver:

  (och många har inte råd att går där…men mat kan titta på nätet om man har data)!!

 18. Anonym skriver:

  Just nu jag minns att min man köpte ny rengjacka nu efter hundra år eftersom alla pengarna gick till mig och barn! han är fin person och förtjänar inte att lida och har nästan inga kläder! Hur vill ser ut framtid i sverige när alla ungdomar äter piller bara och psykisksjuka och gammal folk har inte råd med maten och att går till dentist???Hur??

 19. Milena skriver:

  Förut var ett av svensk värdering solidaritet men nu???

 20. Milena skriver:

  Hur mycket barn har du Moa???

 21. 8 Sidor Redaktör skriver:

  Hej,

  Jag tror att det går att förstå saker
  även om du inte varit med om dem själv.
  Det går att förstå att krig är dåligt
  och att det är hemskt att inte ha mat.

  Jag tror att många fortfarande
  tycker att solidaritet är viktigt.

  Hälsar Moa på 8 Sidor

 22. Milena skriver:

  Tack ska du ha Moa! Ja,empati är viktigt! Hoppas att folk vet vad solidaritet är! Hur mår du själv??

 23. Milena skriver:

  Hoppas att alla barn i sverige och runt i världen kan köpa regnbyxor!!!

 24. Milena skriver:

  Kära Moa! När du är ledsen eller känner dig obelåten så du kan lyssna på två väldigt vackra sång-en av Karel Gott-at laska ma kde kvest; och en från Helena Vondrackova-jeste svetu sanci dej! Båda två har ord som är aktuellt för vår hemska samhälle och jorden globalt! kanske du kan lära dig lite tjeckiska också!

 25. Milena skriver:

  Jag önskar dig en härlig dag! Hälsningar Milena

 26. Anonym skriver:

  Jag är verkligen orolig för framtiden därför att de finns många psykisk sjuka medborgare och jag ser inte framtiden ljus ut-alltså allt bli bara värre och det är verkligen katastrof för oss alla!

 27. Milena skriver:

  Vet du Moa jag bodde ett år i Syrie och nu är där krig! Homs är bort och jag är chockad och människorna i Turkiet har fått mycket problem på grund av detta dumma krig! Syrie var snygg och trygg land med fin befolkning! Hur är det möjligt att konflikter ökar om alla kämpar för fred??hur?

 28. Milena skriver:

  Om alla människorna i Sverige inte sköter sig bra så har vi krig här om 15 år eller innan dess! Hela samhälle är galna,tyvärr!

 29. Milena skriver:

  Vilket dag är du född Moa???

 30. Milena skriver:

  (jag är fodd den 13 så det betyder”lättsårad”!!

 31. Milena skriver:

  Hur är det med dig Moa?? Hoppas att jag sårade dig inte!

 32. Sallad/Matilda Andersson skriver:

  vet det hender myket i vår stora värld
  🤗🤨

 33. Milena skriver:

  Framtid ser inte lovande ut; därför är det bra om alla börjar om och försöker skapa en bättre värld!! många människor har inte regnbyxor och kan knappt äta mat-så när ni handlar för jul så handla inte bara för er själva utan till.ex för grannarna också! Ha det bra!

Kommentera