Krönika

Berättelser får tiden att gå

Kina kämpar för att stoppa
den nya sjukdomen.
Sedan slutet av januari
har människor i vissa städer
inte fått gå ut.
De måste stanna hemma
så att smittan inte sprider sig.

Jag undrar var folk gör
där hemma. Vad tänker de på
och hur får de tiden att gå?

På 1300-talet spred sig
en mycket farligare sjukdom.
Den kallades pesten.
Många dog av den.
Boken Decamerone
handlar om det.
Författaren Bocaccio
skrev den för 700 år sedan.

I boken kommer pesten
till staden Florens i Italien.
Då flyr tio rika ungdomar
till ett hus på landet.

De stänger in sig
för att inte bli smittade.
För att få tiden att gå
berättar de historier
för varandra.
Historierna får
ungdomarna att glömma
den hemska sjukdomen.

Boken är inte sann
men troligen var det så
många gjorde förr
för att få tiden att gå.

Så gör vi inte idag.
Vi ser på tv eller surfar
på mobilen i stället.
Det gör nog de flesta i Kina
nu när de inte får gå ut,
tror jag.

Men kanske finns några
som gör som förr.
Som samlar sin familj
i soffan om kvällen.
Som tänder ljus och
sedan turas om att berätta
historier för varandra.

Kanske blir de berättelserna
en bok som vi får läsa om
någon gång i framtiden.

Katrin Kasström


17 februari 2020

Fler liknande artiklar

Vad tycker du om nyheten?

20 kommentarer

 1. Anonym skriver:

  Jag undrar var folk gör där hemma.

 2. Milena skriver:

  Fin artikel Katrin! När jag var liten så ganska ofta vi stängde el-vi kalade det ”svart timme” och tittade ut på gata och lyssnade på berättelserna från min mormor! Men jag minns inte vad hon berättade men vi tittade inte så mycket på tv i den tiden,vi barn var ute ofta och kom hem när vi var hungriga

  1. Katrin Kasström Redaktör skriver:

   Tack för din fina kommentar, Milena! Ja, det är härligt att lyssna på berättelser. Hälsningar Katrin

 3. Milena skriver:

  eller när det regnade! Vi hade nästan inget men vi var lyckliga ändå! Men Katrin förut fanns inte penicilin och andra mediciner och forskning men idag är det mycket konstigt och jag undrar om någon vill sabotera kinesiska folk! Alltså att använda en sjukdom som vapen är omoralisk!

 4. Milena skriver:

  Kina är mycket interresant kultur och folk där har inte tråkigt-det vet jag! Jag önskar till de att det löser sig snabbt! Hoppas att kommer mer positiva nyheter!

 5. Milena skriver:

  Tack ska du ha-man hör interesanta saker och får kunskap också! Innan jag gifte sig med min man så vi gick varje dag till restorant och min man berättade fantastiska saker om Turkiet ..så jag lärde mig mycket! Nu minns jag att han berättade hur turkiska zigenare hade en björn och gick med de via Istanbul och björn dansade och

 6. Milena skriver:

  folk kastade pengar och deras ungar var bredvid de… och Istanbul hade mycket ställe med frukt-kvitten och särskilt banan och melon och min man som var liten då hjälpte med arbete och som belöning fick de äta gratis..och folk var trevlig och hövlig,han farfar var imam på arabcami i Istanbul..

 7. Milena skriver:

  Istanbul var fin och vacker på den tiden och trygg..och min mormor berättade om krig och hur svårt arbetade de som lärare,att de hade små lön och dåliga arbetsvilkor och att lärare yrke på den tiden var den minstviktigt och när de blev pensionerad så staten erkände fel och gav de bra pension…

 8. Milena skriver:

  Även Sverige var förut annorlunda enligt min mans berättelser, poliser hade inte vapen och att det var väldigt popular med svensk frukost och Sverige var trygg och bra ställe och mämskliga rättigheterna var viktiga…och så vidare,han bodde förut i Svitzerland och Italy också och sen kom till Sverige..

 9. Milena skriver:

  Men om jag berättar om min barndom till mina barn så vill de inte lyssna..dessutom de kan knappt tro mig ,vi längtade efter jeans och lego…en dag jag åkte tåg från Brno till Bratislava med min vännina för att köpa ett jeansjacket….LEE COOPER

 10. Anonym skriver:

  Hej jätte bra text ja undrar verkligen var dom gör när jag var liten så stängde vi av elen och leka mörkerkull o tände ljus

 11. Abdi skriver:

  Undra va de gö de assså på gud undra

 12. Milena skriver:

  Det var fin tid och vi hade inte tråkigt,vi pratade och gick tillbaka i tiden med alla mine-ni kan inte föräställa deta,idag har alla öpet tv hela dagen och två lampor i varje fönstret…det var spännande att lyssna om allt möjligt…verkligen!

 13. Oliwer.R skriver:

  Undrar hur det första djuret med smitan igetligen fick den?

  1. Katrin Kasström Redaktör skriver:

   Hej Oliwer.R, ja det är en bra fråga! Viruset är vanligt i djur som till exempel fladdermus. Forskarna tror att det kommer från dem. Men kanske har andra djur fått det från fladdermössen och sedan smittat människor, det undersöker forskarna nu. Kanske kommer vi att få veta säkert någon gång i framtiden. Hälsningar, 8 Sidors redaktion.

 14. Milena skriver:

  Förut i Osterike var en epidemi och Mozart som var barn då-reste med sina föräldrar till Brno och gav koncert där!!!

 15. Milena skriver:

  Om folk umgås mer med varandra så de kan berätta olika historier till varandra,komma närmare varandra och och senare ha det som minne!! Till ex.spela schack eller bara sitta och prata med varandra och lyssna på varandra-det är annorlunda än när man har tel i sin hand hela tiden…

 16. Milena skriver:

  Det är fin mening-”som samlar sin familj på soffa”… en beröm till dig!!

 17. Firnand skriver:

  skriva var man gör eller vad man gör ??