Krönika

Vi blir kanske snällare av viruset

I mitt hus har en granne
satt upp en lapp.

– Behöver du hjälp?

Så har hon skrivit på lappen.
Hon vill hjälpa de
som är sjuka eller
de som måste sitta inne
för att inte bli smittade av viruset.

Jag blev glad när jag såg lappen.
Och ännu gladare när jag
fick reda på att hon inte är ensam.
I massor av hus sitter likadana lappar.
Folk vill hjälpa varandra.

På Facebook finns
det grupper där folk som vill
hjälpa andra pratar med varandra
och kommer med tips.

Jag vet att viruset
är farligt för många människor.
Jag vet att en del blir mycket sjuka.

Men kanske viruset också
är något bra.
Tänk om det gör oss snällare.
Tänk om det får oss att
bry oss mer om
hur andra har det.

Alla vet att virus smittar.
Jag tror att snällhet
också kan smitta.
Om någon är snäll mot dig
är det större chans
att du är snäll mot någon annan.
Tänk om det kan bli
en sak vi minns av sjukdomen covid-19.

Bengt Fredrikson


31 mars 2020

Fler liknande artiklar

Vad tycker du om nyheten?

17 kommentarer

 1. Milena skriver:

  Väldigt bra Bengt! När jag flyttade till Sverige så folk öppnade dörren till mig och väntade och jag kände mig som drottning! Idag jag möter bara otrevliga typer och dessutom jag lyssnar på min mans berättelser om hur folk är dåligt och oärlig och elak och så vidare!! Omtänksamhet forsvann från vårt samhälle…

 2. Milena skriver:

  och trevlig och vänlig människa existerar inte!! Jag kan berömma bara personal på Bunkeflostrands bibliotek som är jättetrevlig och hjälpte mycket och har tålamod med mig och andra..de använder känslor och det gillar jag verkligen!! De har säkert bra motto i deras huvud! De är fina människor!!

 3. Milena skriver:

  Men varje dag jag möter bara ignoranter och jag tycker att vi behöver varandra och kan behandla varandra bra!! Jag föreslå att vi kan-ALLA-andvända som motto ord från stor svensk filosof Swedenborg som sade att vi kan behandla varandra väl och på bra sätt!

 4. Milena skriver:

  Alla ser nu hur är det att ha problem, sjukdom hotar,inkomster minskar, nu räcker vad vi hittar i skafferi och nu vi minns att grannarna existerar och att vi kan fråga de om de behöver nånting; någon behöver kanske en tallrik mat och någon några snälla ord! Allt vi måste ge!!

 5. anonym skriver:

  exakt milena!

 6. mikkele skriver:

  jag har grannar innan corona kom så när jag sa hej sa dem inget och när vi öppnade dörren sa inte äns tack men när crona viruset kom sa dem hejsan öppnade dörren och säger posetiva saker.🧐😀

 7. Milena skriver:

  omg!! Alla måste byta sina negativa attityd!!!

 8. anonym skriver:

  är det är ett april skämt? Varför skulle vi bli snällare av covid 19 folk blir ju bara rädda och otrevliga.

 9. Milena skriver:

  eftersom alla är tuffa nu och bortskämda så kanske sjukdomen kan göra att rätt värderingar kommer tillbaka till varje dumma själ!!!!

 10. Det finns en massa och sen så blev skriver:

  Håller med anonym

 11. Milena skriver:

  ödmjukhet är vackert och verkligen jag tänker samma sak som autor! Hoppas att vi blir annorlunda människor efter sjukdomen!!

 12. Milena skriver:

  PS: jag gillar jättemycket den sista sticken och håller med!!! Hoppas att det blir så!!!!

 13. mikkele skriver:

  SANT☹🤔🤔🤔🤨

 14. khalil skriver:

  jag vill bara säga att Covid 19 är ju en enorm hemsk sjukdom. den förändra allt, exempelvis samhällets attityd. bland andra påverka den deras känslor alla är ju oroliga, för inte bli smittad. Men vi borde tänkte lite efter och vara hjälpsam och tålamod.

 15. khalo skriver:

  Men vi borde tänkte lite efter och vara hjälpsam och tålamod. Medmänskliga och solidaritet är ju de bästa egenskapen som finns.
  opps! heja alla Sverige det är dags! vi måste stötta och hjälpa varandra.

 16. Milena skriver:

  Solidaritet försvann från vårt samhälle och det är jättesynd!!!Förut svenskarna bryr sig även om vad sker på jordens andra sida men nu alla tänker på sig själva!!! ibland jag tänker just som Orhan gencebay sjunger:batsin bu dunya….jag tycker verkligen att det är inte synd om jorden drunknar…jag kan inte hjälpa mig!!!

 17. Milena skriver:

  Hoppas att folk vill börja mer tänka på andra nu!!