Krönika

Farmor ville ge barnen ett annat liv

Min farmor föddes
för 90 år sedan.
Då var Sverige
väldigt annorlunda.

Farmor växte upp
på en bondgård.
Där måste hela familjen
hjälpa till med arbetet.

Ett av farmors jobb
var att mjölka korna.
I ladugården träffade hon
min farfar. Han var där
för att göra en kontroll.

De var bönder hela livet.
Men de ägde aldrig en gård.
De hyrde olika gårdar
och tog hand om jorden.
De arbetade mycket hårt.

Min farmor och farfar
fick tre söner.
Det var viktigt för dem
att sönerna skulle studera.
Barnen skulle inte behöva
slita lika hårt som de.
Och så blev det.

Efter att min farfar dött
bodde farmor själv
i en stuga på landet.
Hennes kropp var trött
efter allt hårt arbete.
Men hon bjöd alltid på mat
och de godaste kakorna
när vi kom på besök.

Mitt i sommaren 2020
slutade hennes hjärta att slå.
Nu finns hon inte mer.

Innan farmor dog
hann jag berätta en sak för henne.
Att jag också ska bli mamma
till tre söner.
Den tredje ska födas snart.

Jag undrar hur mina barns liv
kommer att bli.
Jag hoppas att jag kan ge dem
en fin framtid.
Precis som farmor gjorde
för sina barn.

Moa Candil


14 augusti 2020

Fler liknande artiklar

Vad tycker du om nyheten?

9 kommentarer

 1. Luisa skriver:

  Vad fint Moa! Kramar och hälsningar till dig och till dina barn! Hoppas att det väntar de bra framtid! Hoppas att även andra barn i Sverige kan studera och få kunskap och fler möjligheter! Samtidigt jag tackar till alla bönder för deras hårt arbete!❣❣❣

 2. Ug skriver:

  Man kan inte göra mycket här i livet, mer än att uppliva och erfara ett försök. Sedan måste man lämna platsen till andra barn att liva ett försök.

 3. Luisa skriver:

  Idag har ungdomar tungt livet också! Förutsättningarna är dålig om man vill studera! Det är dessutom dyrt! Tiden är inte bättre-bara lite modernare utrustning vi har! Annars är det helvete också!! Förut folk arbetade hårt men hade inte depression eller ångest eller vissa sorter cancer!

  1. 8 Sidor Redaktör skriver:

   Hej Luisa!

   Du har verkligen rätt i att allt inte är bra nu heller.
   Vi måste fortsätta kämpa för
   att Sverige och världen ska bli bättre.

   När mina barn är vuxna
   kan det vara stora problem med klimatet.
   Det är läskigt att tänka på.

   Hälsningar Moa

 4. Luisa skriver:

  Tack ska du ha kära Moa! Tack igen för din fin kommentar! Alla kan bidra på sitt sätt! Min dotter til ex.kritiserade mig att jag lämnade rinna vatten när jag borstar tänderna! Nu jag har vatten alltid stängt! Jag sorterar skräp och min man gör det också även han tänker vad han tänker-men gör det för min skull! Vi alla kan förbättra

 5. Luisa skriver:

  situation! Om alla sorterar så minskar skräp enormt! Unga människor har många utmaningarna framför sig-framtid jag ser dåligt! Men om vi har internet och tv och allt så vi kan använda det för att människorna är medvetna om sanning och fakta-inte att de är felhjärntvättad!

 6. Luisa skriver:

  Min man säger alltid:-”jag är livets människa” och idag jag förstå honom bra! Det var han som utbildade mig-livet med honom var som jag studerade tio univeversitet så även jag måste säga att det vet ingen idag-men ung människa måste vara framför allt väl-uppfostrade-inte väl-utbildade så saker går på fel väg!

 7. Luisa skriver:

  Framtid ser inte bra för Sverige och inte för hela världen alltså! Allt handlar om kunskap ändå! De unga har inte förebild! De är skadade! Det är verkligen synd om dem! Det är stor synd att i Sverige som är rik land har unga och barn dåliga förutsättningarna! Jag är besviken mycket! Hälsningar Milena

 8. Luisa skriver:

  Jag fösökte två flickor hjälpa till eftesom deras familjer skadade dem….och verkligen det är omöjligt att lösa …utan alla måste börja vara trevligare och bryr sig mer om ungdomarna! Barn är vår framtid och de har inte den rätt stöd!