Krönika

Jag glömmer hur andra har det

Jag tänker mest på mig själv
och på mitt liv.
Det är det liv
som jag vet mest om.

Därför kan det vara lätt att tro
att alla lever ungefär som jag.
Men så är det så klart inte.
Det måste jag komma ihåg.

Den här tiden jobbar jag
mycket hemma.
Det finns det fler som gör.
Många som jobbar
på ett kontor
kan jobba hemma
när det är viruset corona.

På tv och i tidningar
pratar experter om
att vi ska jobba hemma.
De säger det hela tiden.
Det är ett tjat om det.
Men det är bra.
De som kan ska jobba hemma
så viruset sprider sig mindre.

Men allt det här pratet
har nästan fått mig att tro
att alla jobbar hemma.
Men så är det så klart inte.
Jag behöver stanna upp
och tänka till.
En del kan faktiskt inte
jobba hemma.

De som jobbar på sjukhus
och på hem för äldre.
De som kör bussar och tåg.
De som jobbar i mataffärer.
De som är lärare på skolor.
De som städar.
Och många fler.

De är alla personer
som jobbar ute i samhället.
De riskerar att bli smittade
av viruset.
Men de gör så att livet
fungerar för alla oss andra.

Det är många som inte
lever som jag gör.
Det måste jag komma ihåg.
Annars blir jag
en otrevlig människa.

Martin Hanberg


8 december 2020

Fler liknande artiklar

Vad tycker du om nyheten?

19 kommentarer

 1. Luisa skriver:

  Saker är alltid tvärtom Martin! Men jag var hela år hemma-eftersom jag är sjuk-och det var helvete! Jag önskade att vara frisk och göra något! Om folk kan vara empatiska och försöker förstå andra hur de har det så kan allt bli bättre! Vad synd!

  1. 8 Sidor Redaktör skriver:

   Hej Luisa!

   Jag håller med dig.
   Det är viktigt att förstå hur andra har det.
   Hoppas att du är frisk nu!

   Vänliga hälsningar från Martin

 2. yousif skriver:

  hej! Martin
  Pandemin skapade denna dålig situation och därför får vi inte glömma dem som offrar sina liv för att livet ska fortsätta .

  1. 8 Sidor Redaktör skriver:

   Hej Yousif!

   Jag håller med dig.

   Vänliga hälsningar från Martin

 3. Luisa skriver:

  Tack Martin! Jag är fortfarande dåligt-har ont i föterna och i huvud och är maktlös! Det är värst år i mitt liv! Naturligtvis är jag inte ensam som mår jättedåligt-folk i Syrien och andra ställe-mitt i konflikten har det värre! Men jag önskar sig att just nu kunde fira mitt barns bröllop och vara frisk

 4. Luisa skriver:

  och förtsätta studera och arbeta och sköta hushåll till ex! Empati är viktigt-vi måste försöka förstå hur andra har det och vara omtänksam! Trevlig tid till dig-hoppas att nånting positiv du kan skriva snart! Hälsningar från Milena

  1. 8 Sidor Redaktör skriver:

   Och trevlig tid till dig, Milena!

   Ibland finns det positiva saker att skriva om.
   I min förra blogg skrev jag om en kvinna
   som skyddade mig mot regnet.

   Länk till bloggen

   Och i går skrev vi på 8 Sidor
   om tävlingen i pepparkakshus.

   Länk till pepparkakshusen

   Så visst finns det positiva och roliga saker i världen fortfarande.
   Trots att det är viruset corona.

   Hälsningar från Martin

 5. Luisa skriver:

  Tack ska du ha! Du är väldigt positiv! några dagar förut en kvinna sade att min reflex är öppet-jag var glad att någon bryr sig! ibland även små saker kan göra hemsk liv bättre! Tävling med pepparkakshus är väldigt fin! Det är en av de få bra och härlig nyheter här! Ha det bra! Tack!

 6. Moms skriver:

  Det är bra för dig och samhället men inte bra för din hälsan. Du sitter hemma och jobbar framför datan . Fortsätter så sätt då kommer du få ryggbesvär inom kort. Min rekommendation är träna regelbundet och försök använda ryggstödet i din arbetstiden . Ryggstödet du kan köpa från apoteket. Tänk hälsan först.

  1. 8 Sidor Redaktör skriver:

   Hej Moms!

   Tack för ditt tips!

   Hälsningar från Martin

 7. Luisa skriver:

  Ibland måsta man ga upp från data och öppna till.ex. modern talking och dansa! I så fall man klarar sig! Ha det bra allihop!

 8. Anonym skriver:

  vilket stjärnbild har du martin

 9. Anonym skriver:

  😀

 10. Luisa skriver:

  GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR TILL ER PÅ 8 SIDOR, jag berömmer er eftersom jag tycker det är svårt att skriva på lätt svenska! Men andra sak gillar jag inte-en konkret ex. när ni skrev om Bashar al Asad, jag vill inte bråka sig om sak, det löser inget men ni kan försöka att inte vara som robotar och kopiera nånting från någonstans!

 11. Luisa skriver:

  Jag vill också säga att det finns medicin mot den AMYOTROFISK LATERAL SKLEROZ- i Tjeckien har det namn -ZOLGENSMA-det är från USA! Ni kan vara nyttiga och ge information vidare-men barn måste inte ha mer än 13 kg för att få det!

 12. Luisa skriver:

  Dessutom vill jag igen säga att när ni skriver att någon bestämde sig att inte äta kött på grund av klimat förändringarna så är det nonsense! Vissa människor måste äta kött för att mår bra men vi alla kan bidra till att miljö blir inte allvarligt skadat och att sortera skräp är en av det!

 13. Luisa skriver:

  Jag önskar er stressfri Jultid-jag vill inte läsa nyheterna några dagar, ha det bra! Hälsningar M.

  1. 8 Sidor Redaktör skriver:

   Tack så mycket Milena.
   Vi önskar dig detsamma!
   Hälsningar 8 Sidor.

 14. Luisa skriver:

  Tack ska ni ha !🙂