Krönika

Vi äger det fria ordet

Journalister får inte
skriva vad de vill.
Det skrev en läsare
till oss.

Jo, vi journalister får skriva
vad vi vill.
Så är det i Sverige.
Det kallas pressfrihet.

Pressfrihet är en av
de viktigaste rättigheterna
i vår demokrati.

Pressfriheten skyddas av
de viktigaste lagarna.
Lagar som funnits
i flera hundra år.

I Sverige har vi rätt
att skriva, tycka och tänka
vad vi vill.
Utan att bli straffade.

Men riktiga journalister
tar också ansvar i friheten.
Vi är rädda om våra fria ord.
Och vi är rädda om demokratin.

Vi har regler som vi följer.
Det vi skriver ska vara sant.
Blir något fel ska vi rätta det.
Läsarna ska kunna lita på
det vi skriver.

Pressfrihet gör att journalister
kan undersöka politiker
och andra som har makt.
Och skriva om de inte gör
som de lovat.

Men alla gillar inte
det journalister skriver.
I Sverige har många journalister
blivit hotade för vad de skrivit.
Det har gjort många journalister rädda.
De slutar att skriva fritt.
Då blir det mindre pressfrihet.

Vi journalister måste alltid
få skriva vad vi vill.
Annars dör vår demokrati.

Marie Hillblom


12 maj 2021

Fler liknande artiklar

Vad tycker du om nyheten?

15 kommentarer

 1. Luisa skriver:

  Alltså Marie -får jag fråga dig hur gammal är du??? Om det går inte att svara på fråga så förlåt! Nej Marie-det är fel och den rättighet måste begränsas! Jag vill kräva det!

 2. Luisa skriver:

  Jag är tacksam till er att ni är öppna för dialog och snabb reagerar och för några fina artiklar som jag gillade! Om jag överreagerade så ber jag för ursäkt-men jag är frustrerad också!

 3. Luisa skriver:

  Trevlig bayram till er och till alla läsare! jag bad mycket för alla men jag lite skeptisk om mina böner var acepterad! Nu till ämne: Jag funderade mycket och jag tycker att ni på 8 sidor är oskyldiga och försöker allihopa göra bra sitt jobb…

 4. Luisa skriver:

  jag tycker bara att ni är oärfarna-jag menar att ni levde inte i andra land! Men journalisterna-menar nu alla-har stor makt-skriver artiklar som är ofta ändrad och stämmer inte,tjänar pengar på det, skapar skada och ingenting hände!

 5. Luisa skriver:

  Det är samma sak! Man måste akta med det man skriver! Min man var svartmålad här i Sverige och har trauma av det! Jag vill klaga eftersom han är skadad forever! Han är fin person och riktigt hjälte-han räddade min liv!

 6. Luisa skriver:

  Samtidigt jag måste säga att sak att Jamal khashogi var mördad jag gillar inte! Jag vet ingenting om honom men ändå så gör man inte! Men journalisterna ”frihet” måste begränsa och de måste straffas om de skriver ett lögn!!!!!

 7. Luisa skriver:

  TILL EX: jag vill säga ett konkret exempel! De skrev i tidning att skola i Bunkeflostrand är mycket bra eftersom de har gympa 5 gånger i vecka! Men i verkligheten det stämmer inte…

 8. Luisa skriver:

  eftersom förberedelse klass har inte gympa alls! Men jag vet inte vem är skyldig-i denna fall kan vara journalist oskyldig om han är omedvedet om det- men information alltså inte stämmer!

 9. Luisa skriver:

  Marie jag tänkte mycket på dig! Jag skriver mina kommentarer eftersom jag är övertygad att du är ordentlig människa! Men hela lördag och söndag jag tänkte på mr.Rusinsky också…..

 10. Luisa skriver:

  och jag bestämde att skriva brev till Brnos stadhus! Denna man gjorde mycket nytta i varje land han levde! Jag tror att i Tyskland de valde honom som bästa doktor! Jag vill kräva ursäkt och skadestånd till honom!

  1. Marie Hillblom Redaktör skriver:

   Hej Luisa!
   Bra att du skrev ett brev.
   Det är ett bra sätt
   att säga sin åsikt.
   Vad gäller journalister fortsätter jag
   att säga att vi måste få skriva
   det vi vill och tycker är viktig.
   Men ja, det ska vara sant.

   Hälsningar,
   Marie på 8 Sidor

 11. Luisa skriver:

  Just nu jag har fått nog av politika och bryr sig inte om journalisterna men enligt min åsikt är det väldigt få objektiv och ärlig journalist! Man kan inte lita på någon! när jag har tid så vill jag lyssna på henne men

 12. Luisa skriver:

  Varför suddade ni mina kommentarer?? Själva ni tänker kanske att nånting är inte bra att berätta! men både i Sverige och världen är det sämre både med demokrati och pressfrihet! Det är fel!

 13. Luisa skriver:

  jag misstänker att både i Sverige och andra länder vill regeringar att folk är hjärntvättad på ett sätt! Folk är absolut omedvetna om många sanna historier! det är fel! Man kan bli chockad ibland!!!!

 14. Luisa skriver:

  Jag är besviken på er Marie och jag vet inte om jag vill fortsätta! Om du vill skriv gärna men jag tycker att vi behöver inte ha möjlighet skriva kommentarer bara om vi skickar hälsningar till varandra! Med mvh M

Kommentera