Krönika

Ibland är jag den jobbiga grannen

Ungefär hälften av alla
i Sverige bor i lägenhet.
Jag är en av dem.

Om du bor i lägenhet
så märker du dina grannar.
En del grannar
märker du mer än andra.
Till exempel grannar
som spelar instrument
som piano eller gitarr.

Jag har bott i flera lägenheter.
Väldigt ofta har jag haft
grannar som spelar musik.
En gång bodde jag ovanpå
en studio för musik.
Där brukade någon sitta
och spela solon på elgitarr.
Just nu bor jag granne
med en kille som spelar piano.

Det gör mig inget.
Han spelar aldrig
sent på kvällar
när jag ska jobba
dagen efter.

Så var det på ett ställe
där jag bodde förut.
Grannen under mig brukade
spela bas med förstärkare.
Ibland spelade han
mitt i natten.
Till slut var jag tvungen
att gå ner och ringa på.

– Jag visste inte att klockan
var så mycket. Förlåt, sa han.

Efter det var det lugnt.

Jag tror att de flesta
problemen går att lösa
om du pratar med grannen.
Det är oftast bättre än att bli arg.
Någon annan gång kanske du
vill spela hög musik.

Så är det i alla fall för mig.
Ibland spelar jag
hög musik på min stereo.
Då är jag den jobbiga grannen.

Martin Hanberg


26 januari 2022

Fler liknande artiklar

Vad tycker du om nyheten?

22 kommentarer

 1. JJ skriver:

  Tolerans mellan grannar är måste. onödiga missljud behövs inte varken på dag eller natt. Då är man hemma för att vila.

 2. Luisa skriver:

  Alltså min säger att de har ordspråk i Turkiet-”köp inte hus, köp granne…” Jag kan berätta historier men jag klarar det inte! Jag kan gråta! Men jag berömmer Vivi som var bra granne till mig och jag för henne i många år!

 3. Bebi Peggy skriver:

  Jag har haft gott om jobbiga grannar. Jag har berättat om flera i kommentarerna till artikeln Musik kan göra grannen arg, som då ligger under fliken Vardags.

 4. Luisa skriver:

  Vad synd! Grannarna ska vara hjälpsamma och snälla mot varandra! Idag folk vill inte säga hej-jag förstå det inte! Man måste komunicera och fråga ”hur mår du”? När min mor dog så alla grannarna skrev lapen att de är ledsna! Hur mår du Bebi??

 5. Elena skriver:

  Tycker det är vikitgt att ta hänsyn till sina grannar när mon bor i en lägenhet. Man kanske skulle kunna köpa ett par hörlurar och spela musik i dom!

 6. Bebi Peggy skriver:

  Hej Luisa! Idag fick jag brev från min kurator där det står att vi inte kan träffas pga reglerna kring Corona. Min bror är just nu här. Han säger att mamma mår bättre, men att hon inte får lämna sjukhuset förrän hon kan äta mat med kniv och gaffel. Innan han går ska han värma burken med ravioli jag tidigare berättat om.

 7. Bebi Peggy skriver:

  De som bestämmer i kommunen vill inte att jag ska ha någon som hjälper mig med matlagning, dusch och hårtvätt. De säger att jag kan äta och duscha på ett hem för gamla. Men jag vill inte. Det är långt att gå till detta. Och maten de får är sådan mat som jag inte tycker om. Det var detta jag skulle prata med kuratorn om.

 8. Maisaa skriver:

  Man är hemma för att vila. ISyien pratar köpa grannen före huset. Hög musik ka göra grannen arg. Vi måste älskar och fråga om du vill hjälpa. Jag tycker om att lyssnar på musik. Vi träffas inte nu bara hälsa. Jag hoppas att jag behöver inte äldreboende eftersom jag tycker om att behöver.

 9. Luisa skriver:

  OMG Bebi! Jag är glad att din mor lever! glöm inte spisen! Du är duktig och för tillfälle kan hjälpa dig din bror! Vad synd att du har sådana hjärtlösa granen! Idag folk pratar inte med varandra! Om de pratar så många onödiga fördomar kan går bort! De gamla kan dela med dig sin mat och hjälpa med nånting!

 10. Luisa skriver:

  Till dig Martin! Vi hade granne som flyttade precis och det var helvete! Min man har stor psykisk skada av dem! De öppnade musik och skakade och det var 24 timmar nånting! De var verkligen hemska! Det finns värre en det men jag orkar inte skriva om det just nu!

  1. 8 Sidor Redaktör skriver:

   Hej Luisa!

   Det låter jobbigt!
   Men jag tror att de flesta grannar
   sänker musiken om man säger till dem.

   Det där turkiska ordspråket
   ”köp inte hus, köp granne”
   var roligt och bra, tycker jag.

   Hälsningar från Martin

 11. Bebi Peggy skriver:

  Den värsta helgen på hela året där vi bor är helgen när folk tar studenten. Har man otur så är det någon i närheten som ska ha fest. Förra året var det en som tog studenten i gatan bredvid. Vi kunde inte vara hemma pga allt oväsen. De bytte hela tiden låt efter bara en minut. Sånt är irriterande.

 12. Luisa skriver:

  Hej Martin! Idag folk vill inte prata med varandra! Alltså alla ignorerar alla! Den sista min bra granne var Vivi! Hon var fin och ÖDMJUK människa! Folk kan till ex. fråga varandra i vilket tid vi sover osv.

 13. Luisa skriver:

  i så fall man vet när det är lämpligt spela musik…Men folk vill inte prata med varandra! I min mans kultur-det är turkisk-och i min kultur-det är tjeckisk-räknar grannarna som familj! Min köra mor var mycket hjälpsam till alla!

 14. Anonym skriver:

  Idag denna trenden fortsätter men i vissa regioner i Tjeckien! Prag är helt annat än Brno till ex…! Jag tycker att människor kan känna sig tryggare och gladare om de tar hänsyn till varandra och gillar varandra!

 15. Luisa skriver:

  Turkarna är i sin princip ödmjuka och fina! Min man berättade att de bodde tillsamans med kristna och judarna i ett hus och relationer var fina! Tyvärr, folk är idag elak och ibland man är terroriserad av grannarna…men om det annat gång!

 16. Anonym skriver:

  Den orspråket stämmer -man kan inte njuta av livet om man har elaka människor bredvid sig! Tvärtom man är glad om man hittar kompis i sin granne! Trevlig helg och fundera över dina granne! Hoppas att de är snälla!

 17. Bebi Peggy skriver:

  Måste nämna en man som jag såg i samband med att jag varit i en stad och tittat på konst. Han stod naken på sin balkong och spelade psalmen ”O store Gud” på saxofon. Alla hans kläder låg på trottoaren. Stackars alla er som har honom till granne.

 18. Luisa skriver:

  Han var ”BOHEM”!

 19. Luisa skriver:

  Ja, men folk pratar inte med varandra!

 20. Anonym skriver:

  OK

 21. GY skriver:

  min grannar röker cigaretter hela tiden och det luktar dålig hela tiden.