Krönika

Trygga ljud från toaletten

Det har blivit kväll.
Alla i huset sover utom jag. 

Nyss var det ljud och liv här.
Nu är det nästan helt tyst.

Jag tänkte inte på det då
men nu saknar jag alla ljuden.
Ljuden från de vakna.

En av de vakna slamrade
med kastruller
och kokade vatten på spisen.
En annan vaken pratade
högt i telefon.
En tredje vaken var på toa.
Det lät ovanligt mycket.
Vi hade ätit indisk mat
tidigare på dagen. 

Nu är suset från
träden utanför huset
det enda jag hör. 

Så är det aldrig i stan.

Där går det alltid
att höra grannarna,
bilarna på den stora vägen,
tågen som går varje kvart
eller dalmatinern
som ylar på min gård. 

För mig är de ljuden
min trygghet i natten.
De är löftet om
att livet fortsätter oavsett
vilken tid det är på dygnet.  

På landet finns inga
sådana ljud, bara trädens sus.
Jag blundar och försöker sova.
Det går inte. Det är för tyst. 

Men så hör jag någon öppna en dörr.
Jag hör snabba steg på golvet
och jag hör en till dörr som öppnas.
Någon som verkar ha bråttom
fäller upp ett lock. 

Jag somnar till ljudet
av en vaken som går på toa.
Det låter ovanligt mycket.
Men det gör inget.
Just nu är det min trygghet
i natten.

Anton Andersson


29 mars 2022

Fler liknande artiklar

Vad tycker du om nyheten?

17 kommentarer

 1. Luisa skriver:

  Jag förstå absolut inget! Vad menar du?? Det är svårt att förstå dig! Har du svårt att aceptera ändringar???

  1. Anton Andersson Redaktör skriver:

   Hej Luisa! 🙂

   Jag är ledsen
   att det var svårt
   att förstå.
   Var det någon särskild
   del som var extra svår
   att förstå?
   Då kan jag tänka på det
   till nästa gång.

   Krönikan handlar om
   att jag tycker det
   är jobbigt när det blir för tyst.
   Och det blir det ofta på landet.
   Då tycker jag till och med
   det är skönt att höra någon
   gå på toaletten.

   Allt gott!

   / Anton.

 2. Anonym skriver:

  Tystnad är bättre för att vila efter stressig dag, lugn och ro. Några kan sova när andra pratar eller spelar musik, barn gör det, kanske är rädda av tystnad och spöke som inte finns.

 3. Luisa skriver:

  Alltså du är kanske stadmänniska och gillar folk omkring dig! Livet på landet kan vara rolig också-vi har djur här i Bunkeflostrand! Du är social människa och behöver alltid att nånting hände! det är som jag har det-just nu är det tyst men när min man kom så är det helt annorlunda!

 4. Luisa skriver:

  Jag behöver vila och sova mycket men min man är som hundra barn verkligen! Atmosfären i hemmet ändrar direkt! Men jag klagar inte-han är jätterolig faktisk! Man måste anpassa sig! Jag har förskola framför mina hus så jag hör barn också! ha en fin dag! Du skriver som poet!

  1. Anton Andersson Redaktör skriver:

   Tack för dina trevliga kommentarer Luisa. 🙂

   Jag hoppas att du och din man
   får en fin helg.

   Hälsningar,

   Anton

 5. Luisa skriver:

  Tack ska du ha! Det är inte ofta att någon önskar mig nånting gott! Vi behöver det-vi är trötta! Trevlig helg till dig också-jag önskar dig fin tid där du kan läsa en fin bok och koppla av och trevlig ny månad! Jag saknar röster från människor jag älskade-så jag önskar dig trevlig människor omkring! Med mvh M

 6. Bebi Peggy skriver:

  Jag måste ha öronproppar när jag sover. Annars störs jag av snarkningar, folk som går på toaletten, bilar som kör, högt prat från någon som haft gäster, en stor pudel som skäller på alla som går förbi och tidigt på morgonen av skrikiga ungar som ska till dagis.

 7. Anonym skriver:

  Skrikiga ungar ska till dagis är tortyr mot barn. Barn leker ute till 23:00 hela familjen är vaken till 23:00 eller 02:00 nästa dag är barn trötta och inte sover bra.

 8. RA skriver:

  SÅ ATT DU MENAR ATT DE ÄR SKÖNT NÄR MAN HÖR NÅGON I TOALLETEN😂😂😂😷

 9. Luisa skriver:

  Hur mår du Bebi??? Har du mat??? jag bor i Bunkeflostrand och här är det ganska tyst så när jag går till Malmö är jag i chock sv allt! Hur är det med din mor???

 10. Bebi Peggy skriver:

  Min mor har kommit hem från sjukhuset. Men hon är inte riktigt den samma som hon var tidigare. Hon har svårt att komma ihåg saker. Min mor sköter maten.

 11. Bebi Peggy skriver:

  Jag har fått hemtjänst. De hjälper mig med rakning, hårtvätt och dusch. Tyvärr är de så stressade att de inte har tid att vänta tills jag torkat färdigt kroppen. Detta har gjort att jag fått svamp på en kroppsdel som jag egentligen borde tala tyst om. Men man kissar med den. Nu måste jag duscha där två gånger om dagen och det känns svullet.

 12. Bebi Peggy skriver:

  Har varit på vårdcentralen och visat upp svampen. Men det enda de säger är att jag ska fortsätta duscha där. Klockan 13 kommer någon som kallar sig boendestöd. Hon går ut en liten promenad med mig. Jag fick idag en hälsning från tre tjejer jag gick i lekis med. Sånt är alltid kul. Särskilt när man som jag glömt bort namnet på den ena av dem.

 13. Luisa skriver:

  ok! Jag är glad att din mor är tillbaka! Köp pudr för kröppen och använd det efter du torkar dig! Hoppas det blir bra! När jag orkar så jag skaffar dig några saker! Kolla din blodgrupp…!

 14. Luisa skriver:

  Hur mycket person är ni hemma??? Alltså jag gillar att vara ensam eftersom människor hade svikit mig, men jag saknar röster-till ex. min vänninas Silvie som var så vänlig…och mina barns!

 15. Mahan skriver:

  Det enda som kan förstöra dig är rädsla. Rädsla är bara en fantasi.
  Även om du kamnar i en situation som du brukade tänka på som rädsla,förstår dudet var inte så svårt som du trodde.
  Så bry dig inte om att tänka. Försök att inte läsa dålig nyheterna.
  Tänk poaitivet, upptäck, utforska och njut an naturen.