Mina händer är som en meny

Krönika

Mina händer är som en meny

Potatis lagad i ugnen.
Rivna morötter.
Hackad lök till en sås.

Du kanske tror att det är
en meny jag skriver.
Men det är mina händer
jag tittar på.

Ofta när jag jobbar i köket
skadar jag mig.
Jag är ganska klantig.
Det blir sår på händerna.
Ärren påminner om goda rätter.

Potatisen lagade jag i ugnen.
När jag öppnade luckan
och skulle kolla
om de
 var klara
kom det ut varm ånga.
Ångan gjorde små sår på handen.

Rivna morötter är gott
att äta till mycket.
Efter att jag skalat dem
river jag dem på ett rivjärn.
Men när det bara är
en liten bit kvar av moroten
brukar mina knogar
komma mot rivjärnet.
Det blir små sår.

Hackad lök behövs i många recept,
till exempel i såser till pasta.
Löken går bäst att hacka
när kniven är vass.
Men när ett finger
kommer under eggen på kniven
gör det ont.

Vi borde köpa en mandolin,
säger någon i min familj.
Det är ett verktyg
med en kniv som kan
göra tunna skivor.
Det är bra att ha när vi ska skiva
potatis till gratäng.

Men jag vågar knappt tänka tanken.
Jag älskar gratäng på potatis.
Men mandolinen är så vass.
Hur kommer mina händer
att se ut då?

Marie Hillblom


7 juni 2022