Sverige

Den borgerliga alliansen vann

De fyra borgerliga partierna vann riksdagsvalet i Sverige.
Söndagens val slutade också med att Sverigedemokraterna kom
in i riksdagen med 5,7 procent av rösterna.
Med det får Sverigedemokraterna 20 platser i riksdagen.
Resultatet är inte helt klart ännu men just nu har den borgerliga alliansen inte tillräckligt många röster för att kunna få igenom sina förslag i riksdagen på egen hand. De behöver stöd av något annat parti. Sverigedemokraterna är ett vågmästarparti. Den kommande regeringen behöver stöd av Sverigedemokraterna eller något annat parti för att få igenom sina resultat.

– Vi kan samarbeta med alla men då måste de stödja oss i frågor som handlar om rättspolitik, invandring och äldreomsorg, sade Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

Både Socialdemokraternas, Vänsterpartiets och Miljöpartiets ledare sade att de kommer att kämpa mot Sverigedemokraterna och främlingsfientlighet.

– Vi gjorde ett dåligt val, sade Mona Sahlin, Socialdemokraterna.

Vid midnatt på söndagen hade den borgerliga alliansen 172 platser i riksdagen och den rödgröna alliansen 157. Sverigedemokraterna hade 20. Miljöpartiet gick fram och blev det tredje största partiet i riksdagen med 7,2 procent.

Resultatet var vid midnatt. Vänsterpartiet 5,6 procent, Socialdemokraterna 30,9, miiljöpartiet 7,2, Centern 6,6, Folkpartiet 7,1, Kristdemokraterna 5,6, Moderaterna 29,9, Sverigedemokraterna 5,7 och övriga partier 1,4 procent.

Med stor säkerhet kommer riksdagens talman be Moderaternas partiledare Fredrik Reinfeldt att bilda regering och bli statsminister.


19 september 2010

Fler liknande artiklar

Vad tycker du om nyheten?