Sverige

Han har glasögon och halsduk på sig.

Mattias Liedholm är stoppad från sitt jobb som rektor i Skurup. Foto: TT

Rektor stoppad från sitt jobb

Mattias Liedholm är rektor
för en skola i Skurup.
Han gillar inte kommunens
beslut att förbjuda slöja.
Det bestämde Moderaterna
och Sverigedemokraterna
i kommunen i december.

Mattias Liedholm har sagt
att han tycker att det
strider mot lagen.
Och att han vägrar följa
kommunens beslut.

Skolverket säger också
att beslutet är fel.
I Sverige har alla människor
rätt att säga vad de tycker
och tro på vilken religion de vill.

Loubna Stensåker-Göransson
är politiker för Moderaterna
i kommunen.
Hon har sagt att beslutet är
demokratiskt fattat
och att det ska följas.

– Mattias Liedholm
säger att beslutet är olagligt.
Men det vet han inte.
Han behöver inte säga något,
säger hon till tidningen
Dagens Nyheter, DN.

Nu är Mattias Liedholm stoppad
från sitt jobb som rektor.
Han vet inte själv varför.

– De försöker få mig avskedad.
Jag kan inte säga något mer just nu.

Det säger Mattias Liedholm till DN.

8 SIDOR


14 april 2020

Fler liknande artiklar

Vad tycker du om nyheten?

44 kommentarer

 1. Vig skriver:

  Tråkigt att han inte vill följa kommunen beslut. kanske han har rätt men han är anställd hos kommunen. Han kan öppna en skola och gör precis som han tycker och tror.

 2. 8 Sidor Redaktör skriver:

  Hej!
  Vi tar bort kommentarer som inte handlar om nyheten. Det är en av våra regler. Hälsningar 8 Sidor

 3. Milena skriver:

  omg! Sista gång jag skriver här att muslimsk kvinna behöver inte slöja!! Flickor lider, rektor lider på grund av dumma bråk- jag tycker att man kan själva välja kläder men ni svenskar måste också lära sig aceptera andra med andra livsstilar och andra kläder!

 4. Milena skriver:

  Ni gör propaganda hur sexy och demokratisk ni är-men ni är inte-och muslimerna måste sluta skapa kaos och visa att islam är mer än dumma slöja! Ni kan skämmas allihopa! Men det går inta att tar en stor mängd muslimer till Sverige och senare diskriminera de-förbjud inte slöja,men bevisa att din land är så trygg att slöja behövs inte!

 5. Milena skriver:

  Det är från extrem till andra extrem och det skadar samhällets klima! Sluta med dumheterna och var bra förebild för unga!! Ni alla!!!!!!!!!!!!!!!!!

 6. Milena skriver:

  PS: ni är okunniga allihopa och skadar ungdomarna!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 7. Milena skriver:

  PPS:alla kan välja sina kläder själv!! Sluta döma folk efter deras kläder,ok????

 8. Milena skriver:

  SAMHÄLLE SKADAR BARN OCH UNGDOMAR!!!!!!!!!

 9. Anonym skriver:

  Är det fri land eller

 10. Nilsson skriver:

  beslutet är demokratiskt fattat och att det ska följas.Jag tror också!

 11. Leyla skriver:

  Han är enhjälte

 12. O Padrey skriver:

  Jag tror att det är en god nyhet som ska följas. Det är något om yttrandefrihet och religionsfrihet.Mattias Liedholm är stoppad från sitt arbete som rektor för skolan i Skurup av kommunens myndigheterna som inte accepterar hans ståndpunkt i deras beslut. Och eftersom vi befinner oss i ett samhälle som regleras av låg, låt oss vänta och se vad domstolen kommer att avgöra i det här fallet.

 13. Ali skriver:

  Sverige är inte yttrandefriheten eller religionsfrihet. Sverige är en rasist land de hatar muslimer.

 14. Anonym skriver:

  Ali vad bra, vill du stanna i Sverige ?

 15. Milena skriver:

  Alla får stanna som har tillstånd så sluta provocera anonym!!! rasism ökar och alla är skyldig till detta-folk måste blandas och lära sig respektera!!! Min släkting var imam i arabcami i Istanbul och hans dottrar hade inte slöja!! Hela jorden är sjuk, unga i Sverige äter tabletterna och ni bråkar sig om inget!!!!

 16. alessi skriver:

  jag tycker man ska få ha slöja om man vill det är ju en sak från hemlandet!!

 17. Milena skriver:

  Jag tycker att flickor behöver inte slöjor, enligt islam man måste stänga sin brostkorg!!! Sverige har inte gator full med män som till ex. Istanbul och ni måste inte glömma att svenskarna har inte kunskap om islam och andra etniska grupper! Titta på drottning Ranja hur hon klä sig och sminkar sig-hon är muslim också!!!

 18. Milena skriver:

  Visa gärna islams bra sidor, bevissa att islam handlar om bra uppforande och att minska konflikt,inte göra den större!! Ni kan anpassa sig så bra som möjligt enligt islam, för mig är ok allas kläder oavsett vad jag tycker-men islam handlar om fred inte om bråk!!!!

 19. Anonym skriver:

  Hej!Om Sverige är ett demokratiskt land varför kommunerna bestämmer att förbjuda slöja!!!Det är helt fel att hatar muslimer 🙄Vad tycker du 8sidor?

  1. 8 Sidor Redaktör skriver:

   Hej anonym!
   Det ska vara en rättegång om Skurups beslut att förbjuda slöja. Vi kommer att skriva om det igen när domen kommer. /Hälsningar 8 Sidor

 20. O Padrey skriver:

  Ursäkta, jag ville säga: Ett samhälle som regleras av lag (inte låg).
  Hälsningar
  O Padrey

 21. Anonym skriver:

  Förbjudet slöja betyder tydligen att de vill inte andra religioner i Sverige. SVERIGE är ju demokratiskt land eller diktatur?Då kallar man Sverige ett diktatur land.

 22. Anonym skriver:

  Kommen har inte rätt att stoppa skols rektor av sitt jobbet på grund av vad han tycker!!!!!!!!!

 23. Advokat skriver:

  Jag tror från början att den här mannen (Mattias Liedholm) varken var en kompetent rektor eller utbildningsvisioner.

 24. Advokat skriver:

  Eftersom varje skola är byggd för att utbilda samhällets människor i hela världen. Men aldrig att köra på någon politiska debatt eller frågor. Därför att varje personal i en skola inklusive direktören har laglig skyldighet och utbildningsprofessionell moral för att utbilda samhällets elever oavsett vilka beslut som kommer från politikerna.

 25. Advokat skriver:

  Vidare, eftersom jag är en erfaren och disciplinerad lärare skulle jag vilja säga till Mattias Liedholm att han är skamfull att lämna skolan och de vackra eleverna på grund av den politiska frågan om slöja, istället är han skyldig att utbilda eleverna och att stå med skolans & utbildningsmål för alltid!

 26. Milena skriver:

  Barn och ungdomar mår dåligt-alla- slöja är inte viktigt, viktigt är att barn och ungdomar får tillräckligt utbildning; dessutom när man lär sig ett språk så man lär sig en kultur och barn själva kan välja sin livsstil och kläder och så vidare…

 27. Milena skriver:

  Jag bodde ett år i Homs och inte en flicka hade där slöja, bara gifta kvinnor hade slöjor! De falska imamer som manipulerar folk vill går till helvete!!! Barn och ungdomar behöver bra förutsättningarna-så sluta bråka sig och tänk innan du gör nånting!! Svenska sahälle är mycket skadligt och jag har inget att säga mer!!!

 28. Fattar skriver:

  Hej Sverige är inte muslimska land.

 29. Abdi skriver:

  Jag är Muslim och jag är stolt 🇸🇴🙏✌🏾

 30. Vilket beslut skriver:

  Fyfan det kommer coronavirus överallt. Regering tänker barns slöja

 31. Anonym skriver:

  HejI sverige har varje person religion rättigheter.

 32. ABDI 2 skriver:

  Jag är muslim, och självklart alla har rätt att tro på vad de vill . Sverige har get os väldigt mycket, spela inga roll om du är Muslim eller Kristen. Vi måste acceptera alla reglarna i landet.

 33. Nej till extremist högra politik skriver:

  Helt odemokratiskt fattat!Politikerna måste veta att de inte kan bestämma allt! Varför bryr de sig mycket med klädsel. Så länge de flickor som bär slöja inte har rätt att bedöma eller kritiserar dem flickorna med ’sexiga’ kläder då får man också respektera deras val att bära slöjor på sig, that’s it!

 34. Anonym skriver:

  Det tro är viktigaste ! Har du egentligen eller ? den slöja är form.

 35. Petra skriver:

  Bra som nyhet nej inte i skolor det är vi svenskar måste inte acceptera andra religioner i Sverige

 36. Laleh skriver:

  Synd för honom men bra att han berättar😀

 37. Anonym skriver:

  Det är orättviss, man få klä på sig vad man vill oavsett vilket religion man har.annrs det kommer att bli kaos på grund av diskrimineringen. Rektoren är en hjälten.

 38. Milena skriver:

  Rektorn är en hjälte-men vi bråkar oss om onödigt sak! Barn och ungdomar mår dåligt och behöver kunnig personal och bra förebilder; samhälle har mycket problem och bråk om slöja är onödigt! Sluta med det! Tänk på ungdomarna! Vi alla måste anpassa sig varandra-lämna kläder och tänk att göra nånting för de som har ångest…

 39. Milena skriver:

  eller skaffa undervisning fö de som har funktionnedsättningar och så vidare….slöja behövs inte, men lämna de som har det att bära, var tolerant….i Turkiet är många kvinnor som kastade slöja och många som började bära slöja till ex. muslimerna måste också tänka att vara lite ”sexy” eftersom de bor i främande land!

 40. Milena skriver:

  Med ”sexy”, jag menar ABSOLUT INTE NAKEN, jag menar trevlig och vänskapligt och göra allt att andra är nöjda med dem !!!!! Båda två parterna har rätt och har fel, det handlar om tolerans och empati! Lämna kvinnorna välja deras kläder själv, vem vill ha sexy så kan ha de och vem vill ha slöja så varsågod kan ha de!

 41. Milena skriver:

  Lämna dumma bråk om slöja och hjälpa de unga istället! Medan de som har slöja är samma människor, lämna de och hata de inte!!!

 42. Anonym skriver:

  Vi alla har samma behöv så sluta att diskriminera och ge den andra människa någonting äntligen!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 43. Lollo skriver:

  Nice!! Fler borde bli detsamma att man kan vara hemma

Kommentera