Sverige

Bilden visar en man som slår en kvinna.

Kriminalvården har gjort en ny studie om hedersbrott.

Ny studie om hedersbrott

Kriminalvården har undersökt
16 personer
som är dömda för hedersbrott.
Personerna sitter i fängelse.
Forskarna har ställt
frågor till dem.

De är alla dömda
för våldsbrott,
till exempel misshandel och mord.
Forskarna säger att brotten
har med heder att göra.
Det kan till exempel vara att
de har gjort brotten
för att skydda familjens heder.
De vill inte att folk ska prata illa
om deras familj.

Studien visar att
de är lika andra som gjort brott.
De har haft en dålig barndom.
De har svårt att ha
nära relationer
med andra människor.
Och de kan ha svårt att
kontrollera sina handlingar.
De kan till exempel
göra saker snabbt
utan att tänka sig för först.

Det är saker som är vanliga
hos personer som gör brott.

Flera av personerna i studien
säger också att de blev slagna
när de var barn.

Alla personer i studien
säger  att hedern
inte var orsaken till deras brott.
Men forskarna säger att
deras brott hade med hedern att göra.

8 SIDOR


17 juni 2020

Fler liknande artiklar

Vad tycker du om nyheten?

12 kommentarer

 1. Ali skriver:

  har svenskor heder oxå? jag trodde att bara invanderare har heder .. de gör brott på grund av heder. invanderare tjejer måste vara oskuld och får inte ha sex innan gifter sig . svenskor går i parklubb för swinger sex .

 2. Luisa skriver:

  Man kan leva som man vill! Man måste inte vara muslim och måste inte gifta sig-att gifta sig är ”sunnet” inte farz! Gud-eller Allah gav oss egen vilja! Ni som gör sådana dumma saker vill straffas på domedagen! Man kan leva sitt liv som man vill! Sluta förolämpa islam och sluta tortera barn och ungdomar,ok?

 3. Luisa skriver:

  I swingerklubb de gör det tillsammans men ni som är muslimer och går bakom era fruar eller ni som gifter sig på kvällen och skiljer sig på morgonen,så ni anar att ni kan lura Gud men det kan ni inte!! Sådana ”kloka” giftermål utöver dem i Iran!!! Jag är muslim men jag är äcklad av muslimer!

 4. Luisa skriver:

  Mina barn är ateister men är vänner både med muslimer och judarna och alla!! Men ni har eget gheto och ni möter inte andra om de är inte dumma som ni är! Dessutom ”heder” är nonsense, idag är det inte problem att bli oskuld med operation,så om ni läser böcker så ni kan upptäcka hur efterbliven ni är!!!

 5. Luisa skriver:

  PS:charaktär sitter inte i rumpa men det handlar om nånting annat!!Idioter!!!!

 6. Anonym skriver:

  Heder är att vara ärlig, att välja en sex partner är ett måste, som alla andra djur, människör har samma uppgift, att göra barn. att döda någon släkt bara för mobbning och folk prat, är dumt.

 7. Luisa skriver:

  Profet Mohammed var ärlig person och skapade fredavtal i Medina! Islam handlar om att konflikter minskar -inte ökar! Jag är muslim också och har tre barn och jag är stolt över de även de är ateister! Man får inte mörda sina barn eller tvinga att gifta sig med någon! de missuppfatade islam-det är katastrof!!

 8. Anonym skriver:

  det är bar du Luisa som försår Islam, alla andra som begå heder brott ?

 9. Luisa skriver:

  Gud vet!! Det är alltid en idiot säger nånting eller gör och alla börjar slå varandra! Det finns bra muslimer som lever normal liv och monterar inte bomber hemma men finns idioter som gör dåliga saker och skadar vår rykte! Jag vet inte vad jag måste tänka-men jag bodde ett år i Syrien och nu plötsligt är där krig! Varför??

 10. Luisa skriver:

  Gud vet vad vi tänker göra-vilka planer vi har och så vidare! Ingen kan lura gud-inte ett muslim, inte ett jude! Våra avsikter är viktiga-det betyder att om en muslim vill gifta sig bara för en natt-för att det räknas inte som synd-så naturligtvis är det i verkligheten stor synd! Gud vet vilka avsikter människor har!

 11. Luisa skriver:

  Men om du är på väg någonstans till ex:att ge mat eller pengar till fattiga invandrare och dör på vägen där så kanske det räknas som du gjorde det! Avsikt är viktigt! Jag tror inte att jag vill nå paradis bara att jag är muslim-men mina avsikter vår alltid goda! Samvete är vår religion! Falska imamer får inte styra oss! Viva Ataturk!!!!

 12. Anonym skriver:

  Jag tror inte på Gud och inte på Paradis heller, men jag tror på regler och vetenskap.