Sverige

En bild på byggnaden. Den har staket framför sig.

Högsta domstolen i Stockholm. Foto: TT

Lärare blir friad i domstol

På fredagen kom en
speciell dom i Högsta domstolen.
Domen handlar om en lärare
som tog tag i en 13-årig elev.
Läraren lyfte bort eleven från en soffa
som stod i vägen för andra elever.
Eleven vägrade att flytta på sig.

Det hände på en skola
i Lidköpings kommun
för tre år sedan.

Skolan där läraren jobbade
blev anmäld.
Det gjorde Barn- och elevombudet, BEO,
som jobbar för att
minska kränkningar i skolorna.

De säger att lärarens sätt
kränkte eleven
som har diagnosen adhd.
På skolan fanns särskilda
regler för eleven.
Vuxna skulle ta det lugnt med honom.
Läraren kände inte till reglerna.

Skolan har blivit friad
i två domstolar tidigare.
Nu säger också Högsta domstolen
att lärarens sätt inte
var kränkande.

Det var okej att han
flyttade eleven.
Skolan blir friad och ska inte betala
något skadestånd.
En video visar att lärarens
grepp om eleven inte var våldsamt.

Många pratar nu om BEO.
En del tycker att deras jobb
gör att lärare inte vågar
stoppa elever som bråkar.

Andra tycker att BEO är viktiga.
Elever måste kunna anmäla till någon
när de har blivit behandlade på fel sätt.
Nu ska experter undersöka BEOs jobb.

8 SIDOR/TT


3 juli 2020

Fler liknande artiklar

Vad tycker du om nyheten?

38 kommentarer

 1. V skriver:

  Våld föder våld

 2. Luisa skriver:

  Vi klagade på skola och ingenting hände!Uf!!

 3. Rätt sinnade skriver:

  ”Lärare blir friad i domstol” Ja! Detta är den största rättvisa jag någonsin har sett i sverige.

 4. Luisa skriver:

  Personal är okunnig och hanterar saker på fel sätt!!

 5. S L A skriver:

  Jag gillar 8 sidor eftersom det är lätt att läsa !💚!!!!!

  1. 8 Sidor Redaktör skriver:

   Hej S L A! Vad roligt att höra att du gillar 8 Sidor. /Hälsar 8 Sidor

 6. Censur skriver:

  V ovan skriver ”våld föder våld” .

  Vadå våld att flytta en elev som stod i vägen för andra.

  Våld och tortyr är att föda barn till denna överbefolkad värld !

 7. Censur skriver:

  Luisa, skolan funkar inte av många orsaker :
  – jobbiga föräldrar
  – jobbiga elever
  – systemfel
  – ej kompetenta lärare / rektor / politiker & Skolverkets tjänstemän
  – för många svaga elever tillkommer årligen

  Du har tur att ha begåvad barn som är intresserat av skolarbete ( och förhoppningsvis inte drabbas av mobbning etc )

 8. Gran skriver:

  Bra utbildning är grunden för ett land! Utan bra utbildning finns det ingen framtid! En bra utbildning innebär att läraren behandlar varje elev med omsorg och eleven respekterar läraren.Att behandla studentregler och kärlek är båda viktiga.

 9. Censur skriver:

  Gran, vad är bra utbildning när automatisering , AI & globaliseringen minskar behovet av revisorer etc ?
  ( Men befolkningen ökar som om allt ovan inte sker ) .TCO ,ca för 10 år sedan visar att minst 50% av arbetande befolkningen var överutbildade men inte får betalt för sina överinvesteringen. Det gäller i USA & UK också.

 10. Luisa skriver:

  Jag har tre barn Censur och de är väldigt begåvade! Tyvärr James var mobbad och har lite problem med självkänsla, jag är olycklig att vi flytade honom till Sverige eftersom tjeckisk skola var bra för honom! ingen kan bli professor som han-han är väldigt duktig och hade mvg från svenska-men alla skadade honom både på grundskola och på gymnasium…

 11. Luisa skriver:

  De andra klarade vänja sig och studerar;William hade tur att ett lärarinna ordnade honom extra matteundervisningen när hon upptäckte att han är duktig och kan går framåt snabbare, Han representerade Sverige två gånger i international fysik tävling och var lider!

 12. Luisa skriver:

  Victoria studerar också men min man betalade henne extra undervisning och även hon var lite skadad med betyg!! Det var framfört allt vår arbete att vi motiverade barn-James är kräfta enligt stjärntecken och är känslig och han lider och sverige passar honom inte! Det är synd eftersom han är väldigt duktig!!

 13. Gran skriver:

  Ett bra utbildningssystem bör låta de som verkligen älskar utbildning ägna sin entusiasm åt utbildning. Lärare och elever bör respektera varandra och uppnå varandra, inte konfrontation. En god utbildning måste först låta barnet bli en bra person.För att lära kunskap och färdigheter är en fråga om livet, bör utbildning också gå vidare med tiden.

 14. Luisa skriver:

  Alltså det är många allvarliga fel-men pedagogerna är problematiska också! Jag gillar den materiella sida i svenska grundskola-att de har allt i skola och behöver inte ha tung väska, även guld papper de har!! Men ursäkta mig-utbildningen i Tyskland och Tjeckien är helt annorlunda och mycket bra!!!!!!

 15. Luisa skriver:

  Det är sant Gran-det finns inte härligaste än när en pedagog älskar sina elever och eleverna honom eller henne och framför allt unga ska bli väl-uppföstrade och senare väl-utbildade men verklighet är hemsk!!! Jag är jättetrött!!

 16. Gran skriver:

  Lärare bör vara ett respektabelt yrke, inte ett outhärdligt yrke. Det är nödvändigt att behålla utmärkta talanger som är bra på utbildning i utbildningsindustrin, eftersom kärleksutbildning kan göra bättre.

 17. Concilia skriver:

  Den här dom är bra. Elever kommer att lära sig att respecktera vuxna och deras lärare. Mest av tiden är barn mycket envis därfor att det finns många lag som är till förmån for barnen av regering .

 18. Oly skriver:

  Är det riktigt bra för barn att främja avslappnad och glad utbildning i Sverige? Så många unga människor gör ingenting och slösar bort sina liv, Livet är inte alltid lätt, barn bör lära sig att ta ansvar och känsla av uppdrag

 19. Luisa skriver:

  De är inte motiverade! Om de har bra förebild bredvid sig så saker utvecklar sig annorlunda!!!

 20. Rätt sinnade skriver:

  Hej Luisa! Jag är mycket nöjd med att höra dina kommentarer och viktiga förslag om den nuvarande svenska skolan. Vilken lysande och modig kvinna är du?

 21. Rätt sinnade skriver:

  Varken rektorer eller kommunadministratörer är intresserade av vad som händer just nu i svenska skolor. Eftersom de bara är intresserade och planerar att njuta av eleverna på nästan full skoltid. De bryr sig verkligen inte om svenska skolors kvalitet, disciplin, läroplan och pedagogik. Och de bryr sig inte heller om elevernas framtid.

 22. Luisa skriver:

  Alltså jag är lejon och tygr-enligt kinesisk horoskop jag är tygr! Jag står för mina åsikter eftersom jag vet att jag har rätt!!! Även jag minns nu på natten att det är stor fel att barn skriver inte skrivstyl!!!!!! jag själv byte skola nar jag gick på grundskola-det var i Tjeckien och den sista tre året gick bra för mig där och

 23. Luisa skriver:

  skola var unik där på den tiden,det var bra disciplin,bra utbildning och framför allt rättvisa så ingen vågade göra nånting felaktigt-inte personal och inte barn!!! När vi gjorde nånting bra så skrev pedagog till oss beröm och när vi hade tre beröm så var nån sort belöning, jag minns inte vad exakt! I svenska skola jag gillar bara slöjd-

 24. Luisa skriver:

  och är från andra klass, vi gjorde i slöjd svåra geometriska saker,så jag hatade slöjd, och att barn bär inte tung väska och har allt i skola,färgor och pennor och allt möjligt, i Tjeckien och tyskland man måste köpa det och ibland det är problem att skafa nånting också….personal är okunnig här och bara några stycken försöker undrvisa nåt..

 25. Luisa skriver:

  Sverige har resurser och ofta det är två pedagoger i klassrum och gör inget,det är fel på deras arbete!!!! Mina farföräldrar var båda två pedagoger och hade 50 barn i klassrum….KAN du förklara vad betyder den andra mening..”eftersom de bara är interesserade…”vad betyder det??

 26. Luisa skriver:

  Jag tycker att det är dum att domstol måste lösa sådana nonsense-men det är mycket nonsense här i Sverige! Skola måste säga till både personal och barn hur de måste uppföra sig! Ibland min förnuft står när jag läser nyheterna verkligen!!

 27. Luisa skriver:

  Jag tror att med lite ändringar kan vara svenska skola perfekt och behövs inte stora insatser eller mer pengar! Både svenska barn och invandrare barn kan lyckas om de har det bra på grunskola, tänk att många barn har det dåligt hemma så de kan bli glada i skola och gilla att studera! Jag är ganska besviken på allt!!

 28. Censur skriver:

  Ur tidningen Mitt.se mars 2019:
  ” Enligt Folkhälsomyndigheten har den psykiska ohälsan bland barn och unga fördubblats sedan 1980-talet. Skolstress och oro att få arbete i framtiden är två viktiga faktorer som pekas ut som orsak enligt myndigheten.”

 29. Luisa skriver:

  Naturligtvis det är så-barn har helvete i skola och helvete hemma! Min dotter berättade att unga bara äter piller och psykiatri avd. räcker inte!! Personal på skolorna gör det ännu värre….

 30. Censur skriver:

  Luisa , psykiatrin och äldreomsorgen och vård är aldrig prioriteras högt i Sverige eller i andra länder. Och det blir bara värre för varje år som går. Trots att politikerna lovar så mycket. Därför billigast att ge folk mediciner än att ge årslånga terapier.

 31. Jira skriver:

  Ja till undersökning BEOs jobb. De gjorde dåligt bedömning. Leder till ingen bra för eleven är detta fall.

 32. Luisa skriver:

  Så är det!!

 33. Ubi skriver:

  Jag tycker synd om alla lärare i Sverige, ingen respekt från elever. 🙁

 34. TT skriver:

  Barnen är smarta och vet om en lärare är respektfull och respektera sig och respektera andra. då kan lärare få respekt tillbaka. Lärare är mer vuxen än barn och har mer makt än barn. Lagen måste skydda barn som lätt bli utsatt. Om hunden bets sin ägare, då är felet på ägaren.

 35. Anonym skriver:

  orättvis dom tyvärr.

 36. Wafa ali skriver:

  Tyvärr det är orättvis 😔😔

 37. Luisa skriver:

  Du har rätt TT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Kommentera