Sverige

En kvinna sitter vid ett bord. Hon har armbågarna på bordet. Hon vilar huvudet i händerna. Hon ser ut att må dåligt.

Sjukdomen hypotyreos ökar bland unga kvinnor. Foto: TT

Sjukdom ökar hos unga kvinnor

Fler unga kvinnor i Sverige
får en sjukdom
i sin sköldkörtel.
Sjukdomen heter hypotyreos.

Det är mycket vanligt
för kvinnor i åldern
mellan 20 och 39 år.
Var tionde kvinna i den åldern
fick vård för sin sköldkörtel
förra året.
Men det är inte klart
varför sjukdomen ökar.

Den som får sjukdomen
kan få flera problem.
Den kan öka i vikt,
bli ledsen och trött.

Sjukdomen går inte att bota.
Men det finns mediciner
som gör att du mår bättre.

Det kan ändå vara svårt
att hitta sjukdomen
och att hjälpa de sjuka.

– För att fler ska må bra
så behöver vi mer kunskap
om hur vi ska hjälpa
människor med sjukdomen.

Det säger Anna Bergkvist
som är ledare för
Sköldkörtelförbundet.

Sköldkörteln sitter
på framsidan av halsen.
Den hjälper till att göra
maten vi äter till energi.

8 SIDOR/TT


10 juli 2020

Fler liknande artiklar

Vad tycker du om nyheten?

26 kommentarer

 1. Luisa skriver:

  Jag har också struma och jag tycker att de måste forska mer kring sjukdomen!! Det är obehagligt verkligen!!!! Jag förstå inte varför ingen bryr sig?????!!! Jag lider och andra också!!

 2. Censur. skriver:

  Luisa , vill du veta om Sverigeoch dina sjukdomar / privaekonomi / etc , fråga Flashback.org , Familjeliv.se , etc. Här är alla ultra överkänsliga.

 3. Luisa skriver:

  VAD???

 4. Censur skriver:

  Luisa,
  Det är sant då 8-sidor är skattefinansierad och innehållet passar bara för de som bott här i ett par månader.Har man bott längre än så, ska man kolla på gratis webbplatser som sr.se, svt,se , gp.se, expressen.se , aftonbladet.se med mera

  1. 8 Sidor Redaktör skriver:

   Hej Censur!

   8 Sidor finns till för alla
   som har svårt att läsa
   en vanlig dagstidning.

   Här går det att läsa mer om 8 Sidor.

   Hälsningar från 8 Sidors redaktion

 5. Luisa skriver:

  Jag läser 8 sidor för att förbättra min svenska-men om jag får säga åsikt så även de gjorde min blodtryck högre! Media har makt i handen och tänker inte på det! Konflikten i Syrien sårar mig jättemycket-och alla som vet inte kan ana viket hemsk ställe med hemskt president det är!

 6. Luisa skriver:

  Man kan missförstå mycket så det är jätteviktigt att övervåga varje ord!! Jag är 46 år gammal och vet nu hur mycket falskhet är bakom allt!! Man behöver lärar sig språk men fakta är också viktigt och sanningen! Journalisterna tar nånting från någonstans och kopierar och folk läser och tror på det!!!!!

  1. 8 Sidor Redaktör skriver:

   Hej Luisa!

   Tack för dina kommentarer
   och tack för att du läser 8 Sidor.

   Men du måste ta det lugnt.
   Det stämmer inte att all journalistik är falsk.
   Det är inte sant.

   Om du hittar fel i våra texter så får du säga till.
   Men det måste vara konkreta exempel.

   Vänliga hälsningar från 8 Sidor

 7. Luisa skriver:

  För mig är det plåga att läsa alla nonsense-och jag vet inte hur länge jag klarar det! Samhälle behöver bra information och kunskap!! Men det finns inte!!!!

 8. Luisa skriver:

  Dessutom folk har inte tid idag att läsa böckerna-alla läser bara tidningarna!!! Vad synd!!!

 9. Luisa skriver:

  Hej 8 sidor!!! En fel jag hittade och det är enligt mig att ni skrev att Asad är diktator! Ni behöver inte svara,vi behöver inte bråka sig om sak men när folk läser det så de tycker säkert att han är hemsk och hela Syrien är hemsk! Tänk till ex.om jag skriver om stefan löfven att han är diktator????!!!

  1. 8 Sidor Redaktör skriver:

   Hej Luisa,

   Tack för ditt svar!

   Enligt exempelvis den oberoende organisationen Amnesty har Assadregimen fungerat som en diktatur,
   där människor som har varit emot regeringen har hamnat i fängelse.
   Därför har det inte varit fel att kalla Syriens ledare för diktator.
   Du kan till exempel läsa mer här:
   http://www.amnestypress.se/artiklar/reportage/26569/syrien-regimens-torterare-infor-ratta/

 10. Luisa skriver:

  Jag skyddar honom inte-jag vill inte blanda sig i någonting men jag bodde där ett år och det var fin år! Det var länge sen-83/84 men jag har svårt att tro att det är krig där!!!Syriska folk är lung folk och vänlig-alla-beduiner,muslimer kristna…

 11. Luisa skriver:

  Min man säger alltid att allt man får inte säga överallt och det är sant! Folk idag litar på tv och på tidningarna-de har inte tid eller pengar och åka dit och hit och ser med egna ögon!

 12. Luisa skriver:

  Det låter alla svenska tidningar som sjunger samma sång och om man lever bara i Sverige och går after den så kan bedöma saker på felaktigt sätt!! Ännu värre jag hittade i ”MFD” som är tjeckisk och som beskrev en fin person som ”tjuven” och denna misstag jag förlåter inte och vill medela med första möjlighet!!

 13. Luisa skriver:

  Ni är unga och oerfarna-tänk på de unga barn och ungdomar som kom från Syrien och kanske läser 8 sidor!! Vi lämnar det-Gud vet bara var är sanningen men jag ber för Syrien!! Ha det bra -Milena

 14. Luisa skriver:

  Jag läste på wikipedia och om jag får säga min åsikt så även ni kan inte förstå det så Asad är inte diktator! Hans far var diktator vi kan säga! Enligt mig Väst uppmutrade några förräddare och konflikt var skapad!!! Det är samhälle som väst kan inte förstå och missförstå Asad och hans handlingar och allt! Så är det!!!

 15. luisa skriver:

  Hoppas att någon vill hitta ett botemedel som hjälper oss!! sjukdom är osynlig men obehaglig och jag kan berätta vilket plåga det är!

 16. Fred skriver:

  Luisa.Ta det lugnt!jag förstår dig.Du är en snäll och upprätt person. Du kan inte bära för att se vad som en gång var så vacker landet förstört! Denna tragedi orsakas av dumhet och konspiration för vissa människor! Hoppas att denna tragedi aldrig kommer att hända igen!

 17. Luisa skriver:

  Vad betyder ”upprätt”??? Jag gillar inte orättvisa och nonsense och så vidare!!!! Många år förut jag öppnade inte data en månad eftersom jag klarade inte läsa om alla konflikter!! Jag är sårad och besviken !!!

 18. Luisa skriver:

  Hej 8 sidor! Alltså ni måste lita på ert källa,jag förstå det, men oavsett hur dåligt eller bra han är så använda ord diktator i denna fall är felaktigt! Syrie är fin samhälle, liberal och jag är övertygad att han är fin person som tycker om sitt folk! Det är felbedömning från någonstans! Vi lämnar det! Vi kan inte lösa det!

 19. 8 Sidor Redaktör skriver:

  Hej!

  Vi tog bort några kommentarer.
  Det var för att de inte handlade om nyheten.
  Det är en av våra regler.
  Kommentarerna ska handla om nyheten.
  Den här nyheten handlar om sjukdomar
  i sköldkörteln.

  Vänliga hälsningar från 8 Sidor

 20. Luisa skriver:

  Ja, men ni suddade min komentar om elektrisk madrass och det är bra information för dem som har sjukdom sköldkörtel! När man har struma så ofta fryser man och det är obehagligt alltså! förut jag fryste så mycket att jag funderade att amputera fingrarna på mina fötter!!! Men nu när jag har den elektrisk madrass så

 21. Luisa skriver:

  jag mår bra och fryser inte längre!! Det är fantastisk uppfinning och för tillfälle kan hjälpa det!!! Med mvh Milena

  1. 8 Sidor Redaktör skriver:

   Hej Luisa!

   De som har fått sjukdomen hypotyreos i sköldkörteln
   brukar framför allt få medicinen Levaxin av läkaren.

   Men det låter skönt att ha en elektrisk madrass också!

   Vänliga hälsningar från 8 Sidor

 22. Luisa skriver:

  Ja, och min doktor sade att jag behöver inte Levaxin längre!! desutom jag klagade på ont i knäna och han tog det inte på allvar och jag blev mycket dåligt! det vissade sig att jag har allvarligd d-vitamin brist och järnbrist också! Nu vi väntar på resultat och jag tror att jag får Levaxin igen! Den elektrisk madrass är fantastisk alltså!

Kommentera