Fler äter mat utan gluten

Vardags

glutenfritt bröd

Det finns bröd utan gluten för dem som är allergiska. Foto: Claudio Bresciani/TT

Fler äter mat utan gluten

Den som är allergisk mot
gluten kan inte äta
bröd, kakor, pannkakor
och pasta som är gjort
på vanligt mjöl.
Då får personen ont i magen.
Men bröd som är gjort
på till exempel mjöl från
majs går bra att äta.

De senaste åren har allt fler
i Sverige börjat köpa mat
utan gluten.
Många som ännu inte vet
om de är allergiska har också
slutat med gluten för att se om
de mår bättre.
Tiotusentals svenskar är allergiska
mot gluten utan att de vet om
det.

Men det finns ett problem
med att många slutar äta
gluten, fastän de inte vet
om de är allergiska.

– Om vi ska undersöka en person
som har problem med magen
så är det bättre att han eller hon
äter gluten. Annars kan vi inte undersöka
om det är just gluten som har
gjort personen sjuk, säger
professor Jonas Ludvigsson
på Karolinska institutet till
tidningen Dagens Nyheter.


21 juli 2015