Dags för surströmming

Vardags

Burk med surströmming

I dag är det dags att öppna burkarna med surströmming. Foto: Hasse Holmberg /TT

Dags för surströmming

Ikväll är det fest
på många platser i Sverige.
Mest festas det i Norrland.
Idag är det dags
att äta surströmming,
det är surströmmingspremiär.

Surströmming brukar inte säljas
förrän den tredje torsdagen i augusti.
Då ska fisken i burkarna vara färdig att äta.

Fram till år 1998 stod det i lagen
att surströmming
inte fick säljas tidigare än så.

Varje år säljs ungefär 700 tusen burkar surströmming.
De flesta säljs i Sverige och de flesta i Norrland.

– Men matintresset ökar hela tiden.
Vi får mycket frågor
om var man kan köpa surströmming,
även från länder
som Kina och Japan,
säger Thomas Telje på företaget Hannells.

Surströmming gjordes
för att kunna äta fisken under längre tid.
När fisken jäste blev
den konserverad och förstördes inte.
Men samtidigt bildas det gaser
som en del tycker luktar illa.
8 SIDOR/TT


20 augusti 2015