Restauranger i USA ska varna för salt

Vardags

Saltströare på ett restaurangbord.

På restauranger behövs sällan något extra salt på maten. Foto: Alexandre Meneghini/AP/TT

Restauranger i USA ska varna för salt

Mat du köper på restaurang
är ofta väldigt salt.
Nu vill politikerna i New York
i USA att restaurangerna
ska börja varna för saltet.
På menyerna ska det stå vilka
maträtter som innehåller
mest salt.
Då kan gästerna välja mat
som inte har lika mycket salt.

För mycket salt kan göra
att människor får högt blodtryck,
problem med hjärtat eller
blödningar i hjärnan.

I Sverige finns det inga planer
på att varna för saltet på restaurangerna.
Men Livsmedelsverket har länge
sagt att människor borde äta
mindre salt.
En vuxen ska äta högst sex gram
salt om dagen. Men i Sverige
äter vi nästan dubbelt så mycket,
10-12 gram, säger Livsmedelsverket.

8 SIDOR/TT


11 september 2015