Vardags

Staden ses från luften, med vy över älven och skogen.

Sorsele. Foto: AnnaSimonsson/SvD/TT

Sorsele har bäst service

Att ha en affär att handla i,
ett apotek och en post nära
är viktigt i vardagen.
Det är service som människor
behöver i sina liv.

Tidningen Hem och Hyra
har undersökt hur det är i Sverige.
Över två tusen platser
har blivit undersökta.

På många platser
finns ingen service.
Människor måste åka långt
för att till exempel köpa mat.
Så är det på flera platser
i norra Sverige,
visar undersökningen.

Värst är det för människor
som bor i Porjus
i Jokkmokks kommun.

Men servicen i små orter
kan vara bra med.
Lilla orten Sorsele i norra Sverige
har bäst service,
visar undersökningen.

Svenstavik i Bergs kommun
kommer tvåa.
Vansbro i Vansbro kommun
kommer trea.

Lättast att få service är det
för människor som bor
i stora städer.

Hur långt har du till service där du bor?
Skriv gärna en kommentar
och berätta här nedanför.

8 SIDOR/TT


2 september 2021

Fler liknande artiklar

Vad tycker du om nyheten?

23 kommentarer

 1. Bebi Peggy skriver:

  Jag kan inte ta mig till affärer om jag inte har bil, eftersom det är långt att gå från där jag bor. Jag har också långt att gå till vårdcentral och tandläkare. Längst väg har jag till bankomaten. Det går inga bussar inne i byn. Bara sådana som går till andra byar.

 2. Luisa skriver:

  Var bor du Bebi? Jag har det bra här i Bunkeflostrand-den bästa är att de byggde ny vacker köpcentrum Emporia så jag är där med min cykel om 20 minuter om väder är snygg! Där man har två supermarket bredvid varandra!

 3. Luisa skriver:

  Jag har en affär bredvid min lägenhet med den är dyrt! Natur är här också så jag är nöjd faktisk! Jag avskyr när man har ingen i närheten….

 4. UI skriver:

  15 min

 5. Bebi Peggy skriver:

  Jag bor i Hasslaröd en by som idag vuxit ihop med Osby. Och det är dit man får gå om man vill ha service. För mig som går med kryckor tar detta en halvtimme. En del ärenden måste jag däremot göra i Älmhult eller annan tätort i närheten.

 6. Luisa skriver:

  Varför läser du 8 sidor? Du kan svenska bra så jag undrar! Kan inte någon hjälpa dig-en granne eller vän?? Hoppas att du blir bättre! Jag tycker att du bli pedagog för folk med funktionsh. eller hur? Ha det bra och använd olivtvål och smörja kroppen med olivolja!

 7. Bebi Peggy skriver:

  Jag läser 8 sidor, dels för att jag lätt blir frustrerad om det är för många ord i en och samma text, dels också för att vanliga tidningar använder sig ibland av ord som jag inte förstår vad de betyder.

 8. Bebi Peggy skriver:

  Grannarna där jag bor är allt annat än bra. De retar mig. Framför allt då deras barn. Det har hänt att de bankat på fönstret till sovrummet. Har pratat med en kurator om detta, men hon kan inget göra.

 9. Bebi Peggy skriver:

  Har bott på typ 17 olika adresser under mina 52 år. Och ingenstans har jag trivts. Några orter där jag bott är Tyringe, Glimåkra, Malmö, Göteborg och Linköping.

 10. Luisa skriver:

  Jag är jätteledsen för dig! Jag vet hur kan vara grannarna elaka! När det är svårt text så läsa den om och om tills du förstå! Man måste ha en bra granne! Alltså bor du ensam?? Titta din blodgrupp och var inte ledsen!

 11. Luisa skriver:

  Fundera lite om det finns någon snäll som du kan be om hjälp och som kan går till posten och vissa ställe för dig! Du är jätteduktig-försök läsa fler bok samtidigt och läsa långsam!

 12. Luisa skriver:

  Du kan förbättra dina kunskaper och kan blir pedagog eller nånting! Läs gärna charakteristik för de som är född den 31! Jag tror att service är inte problem i ditt fall-du behöver någon som hjälper dig!

 13. Luisa skriver:

  Jag är faktisk sjuk -det är chronisk-så jag kan inte göra nånting också! jag är jättetröt så jag bara läser 8 sidor och promenerar! Det är dåligt att samhälle ”fungerar” på denna sättet och ingen bryr sig! Det är förvånande eftersom många har bra levnadsstandard och problem med service är bara på några ställe enligt mig!

 14. Luisa skriver:

  I Tjeckien till ex: har folk problem med allt! Saker där är väldigt opraktisk och om man vill betala nånting så man står först i en kö för att betala el och andra kö för att betala annat! Folk i Sverige har det lättare på alla möjliga sätt och struntar i varandra-jag förstå inte det absolut!

 15. Luisa skriver:

  Kanske du går någonstanst till ex. bibliotek eller ett ställe och känner någon snäll så tänk och skam inte att fråga! Kola ditt blodgrupp och skriv här eftersom du har problem med matsmältning! Jag kramar dig, din vän Milena

 16. Bebi Peggy skriver:

  Jag bor just nu hos min mor och äldre bror, eftersom min inkomst är så låg att den inte räcker till både hyra, mat, läkare, tandvård och mediciner.

 17. Bebi Peggy skriver:

  Nu när pandemin härjar har biblioteken inga sittplatser. Annars så brukar jag sitta där och titta i tidningar och böcker med mycket bilder. Före pandemin åkte jag ofta tåg till en stad för att gå på museum eller titta på konst.

 18. Bebi Peggy skriver:

  När jag bodde i Linköping var jag ofta och titta på konst. Träffade många konstnärer. De var alltid snälla. Bodde då hos en flickvän. Men så dog hon och jag fick flytta. Huset var nämligen hennes och inte mitt.

 19. Luisa skriver:

  Omg! Det är bra att du har familj! Läs böcker till ex.från filosofer och titta på din blodgrupp! Ät oliver varje dag! trevlig helg till dig och till alla! Hoppas att solidaritet kommer tillbaka till vårt samhälle!

 20. Luisa skriver:

  Hej Bebi! igår jag tittade på din ascendent och var positiv överaskad! Du är mycket begåvad person-bara du måste koncentrera dig på en sak-inte göra x saker samtidigt! Läs gärna din ascendent….lycka till och vända om du behöver nånting!

 21. Luisa skriver:

  Hej Bebi! Jag minns dig på lördag när jag vilade! Du har stor problem med slem och det existerar en mineral vatten som är bra mot den! Den heter VINCENTKA! Jag vill skriva det till dig-så att du vet!!

 22. Luisa skriver:

  Jag lovar inget men om någon skickar den till mig så jag vill skicka dig lite! Den finns i kurort som heter LUHACOVICE-en fin ställe faktisk! Du kan åka där för behandling! Trevlig vecka och sköt om dig!

 23. Luisa skriver:

  I vilket stad är du född Bebi??? Jag behöver veta det för att kola din ascendent! Det är tur att jag bor i Bunkeflostrand eftersom jag har allt här-både service och natur-annars jag kan blir galen!

Kommentera