Vardags

En korridor med bås med sjukhussängar

Ett sjukhus i Malmö ska börja spela lugn musik. Foto: TT

Sjukhus ska spela musik

Många blir stressade
av att vara på ett sjukhus.
Nu ska ett sjukhus i Malmö
testa att spela musik
för att göra människor lugna.

– Musik är viktigt för att trivas.
Det gör att det känns
mer välkomnande
att komma till väntrummet.

Det säger läkaren Ola Björgell.

Många väntrum på sjukhuset
i Malmö har tv-apparater.
Men de visar oftast inget.
Eller så visar de
vanliga tv-program.

Nu ska sjukhuset visa
särskilda program med musik.
Bland annat klassisk musik
av Beethoven eller Mozart.
Men också musik av Benny Andersson
eller en kör som sjunger.

– Nästan all musik gör
att din puls slår lugnare.
Det sänker blodtrycket.
säger Ola Björgell.

Sjukhuset i Malmö är först
med att testa programmet
med musik.
Om det funkar bra
kan fler sjukhus i Sverige
börja med musik i väntrummen.

8 SIDOR/TT


21 februari 2022

Fler liknande artiklar

Vad tycker du om nyheten?

26 kommentarer

 1. Anonym skriver:

  Vad händer om man är döv och kommer in på sjukhuset.

 2. Jurist skriver:

  Bäst av Mozart! jag rekommenderar det!

 3. Bebi Peggy skriver:

  Lugna musikstycken av Chopin, Mozart, Tchaikovsky och Beethoven skulle jag rekommendera. Likaså skivor där valars och delfiners sång blandas med stilla musik. Jag har en gång i tiden haft sådana skivor, så jag vet vad jag talar om.

 4. Anonym skriver:

  Ja det är sant musiken gör lugnt. men en viktig
  grej är personligen måste vara lugnt och rätt visa till sjuka människor som behöver hjälp

 5. Dotter skriver:

  Mycket bra!! Det kommer även göra att de som kan vara lite högljudda talar lite lägre i stället för att väsnas. (Förhoppningsvis).
  De som är döva påverkas inte av ljud. Om de inte kan känna vibrationer. Men de kanske kan se bildspel med rörliga bilder. Det kan skingra tankarna och få en att tänka på något annat än att bara stirra rakt fram.

 6. Luisa skriver:

  …och Karel Gott-”ukazu ti cestu rajem” till exempel!

 7. Anonym skriver:

  Jag gillar musik!!

 8. Bebi Peggy skriver:

  Även hos tandläkaren bör man tänka på vilken musik som spelas. Minns än med fasa när jag skulle få en tand utdragen och radion spelade Det gör ont med Lena PH. Jag plågades i 3 veckor av värk från tången efteråt. Kan ha berott på låten som spelades i radion då.

 9. Dotter skriver:

  Bebi Peggi.
  Din stackare. Roligare minne vill man ju ha av den låten!

 10. Dotter skriver:

  Luisa
  Tack för tips på fin musik!

 11. Dotter skriver:

  Äv Bebi Peggy Tack för tips på vacker musik

 12. Anonym skriver:

  Det är ett bra ide, jag gillar det!

 13. Förnuft skriver:

  Lasse Stefanz, Carola, och Benny’s Anderssons orkester med Helen Sjöholm och Tommy Körberg. Litet Evert Taube också. De som har återhämtat skulle få höra Eddie Meduza.

 14. Ave skriver:

  Kan man inte få ha det tyst. Der räcker väl att de spelar i nästan alla affärer.

 15. Bebi Peggy skriver:

  Ave, där sa du faktiskt något riktigt bra. Det räcker med att jag går in på Coop där jag bor och jag får höra skvalmusik från RIX FM och liknande radiokanaler. Samma sak är det när man går till frisören. Är jag på sjukhus kanske jag vill sitta och läsa. Och då vill jag inte ha en massa musik som distraherar.

 16. Belle elis skriver:

  De kommer sjunga we dont talk about bruno 💚🖤

 17. Luisa skriver:

  Alltså musik på sjukhus ska passa alla! Man kan välja till ex. richard clayderman-det är nånting som alla kan lyssna på! I Tyskland en dentist spelar Karel gott till sina patienter!!!

 18. Luisa skriver:

  Men stackars Bebi -att går till doktor för att dra ut tand och lyssna på -”det gör ont” så det multiplicerade faktisk bara hennes smärta! Ingen orsak DOTTER- jag till ex.lyssnar på ett sort låtar på morgonen och ett annat på kvällen!

 19. Luisa skriver:

  En vacker dag vill jag börja mina läxorna och kunde inte hitta rätt låt från Karel gott så jag lyssnade på Ibrahim Erkal och dagen började bra! Men när min vännina dog så jag blev så förtvivlad att jag kunde inte lyssna på -”co sudicky praly nam” ETT ÅR!

 20. Bebi Peggy skriver:

  Just nu har jag åtta skrikiga ungar som springer omkring på gården, så att jag får svårt att koppla av. Sitter tidvis i klädkammaren (där finns inga fönster) på en stol och lyssnar till låtar av Doris Day. Även det lugn musik.

 21. Bebi Peggy skriver:

  Apropå fler jobbiga ljudupplevelser i samband med att jag suttit i väntrum. För två år sedan när jag skulle till psykiatriska och få medicin som dämpar stress, så hördes från radion i väntrummet låten ”Photographic” med Depeche Mode. En allt annat än lugn låt.

 22. Anonym skriver:

  Det kommer inte och hjälpa till

 23. Freddy skriver:

  Det är inte så viktig och det hälper inte

 24. josephine skriver:

  bra ide

 25. hej hej skriver:

  musik gör att man blir lugn, men alla har olika smaker i musik

 26. Donken skriver:

  Hoppas att det fungerar😀😀

Kommentera