Världen

Billigare att skicka sms och ringa i EU

Det ska bli billigare att skicka sms och ringa i mobilen inom EU.
Från den 1 juli 2009 kostar ett sms från något av EU-länderna till Sverige högst 1,20 kronor. Idag kostar det mer än dubbelt så mycket. Priserna har hittills varierat kraftigt mellan olika medlemsländer.

Tidigare har människor blivit överraskade när de fått se mobilräkningen efter en utlandsresa. Nu vill man förhindra att sådant händer. Från den 1 mars 2010 måste mobiloperatörerna också erbjuda en gratis varningsspärr. Då kan man inte skicka ett sms efter att räkningen nått 50 euro, runt 525 kronor.

Vanliga mobilsamtal får efter den 1 juli 2009 kosta högst 0:43 euro per minut utan skatt, och det ska kosta högst 0:19 per minut att ta emot ett samtal.
Mobiloperatörerna måste ta betalt per sekund och får inte lägga till sekunder till hela minuter. På detta sätt har de fått mer betalt med nuvarande regler. Men en uppkopplings-avgift får de fortfarande ta även i fortsättningen.
8 SIDOR/TT


23 april 2009

Fler liknande artiklar

Vad tycker du om nyheten?

Kommentera