Världen

En man går på en tom gata.

Kina stängde nästan allt när viruset corona blev känt. Foto: AP/TT

Många litar inte på Kina

Viruset corona började
spridas i Kina i december.

Nästan allt i landet stängde.
Det har gjort att landets ekonomi
blivit dålig.

Men det är inte säkert
att landets ledare
vill säga exakt hur mycket
pengar som landet har förlorat.
Det säger experter.
Kanske är ekonomin ännu sämre
än vad många har trott.

En del kinesiska forskare har sagt
att Kinas regering också
väntade för länge
med att berätta om viruset
för resten av världen.

Det verkar inte landets ledare
ha gillat. Nu har de bestämt
att all forskning om viruset
inte får visas för andra länder.
Regeringen ska godkänna den först.

Politiker i andra länder
säger att det är svårt
att lita på det som Kina
säger om viruset.

På fredagen sa Kina
att fler har dött av viruset
än vad de tidigare har sagt.

– Kina måste berätta mer
om hur viruset började
och hur det hade kunnat
stoppas tidigare.

Det säger till exempel
Storbritanniens minister
för utrikesfrågor.

8 SIDOR/TT


17 april 2020

Fler liknande artiklar

Vad tycker du om nyheten?

63 kommentarer

 1. Ulg skriver:

  Kina förskar om Corona viruset i staden Wuhan, där viruset från fladdermus föddes. Där saknar labratoriet bra säkerhet utrustningar eller åtgärder. Det hände i November men Kina först larmade om viruset i January.

 2. Fandu skriver:

  Kina måst betala skadestånd till hela världen.

 3. Amie skriver:

  Kina tog tre månader för att kontrollera epidemin medan andra länder har anklagat Kina inte gjort någonting. Situationen är dålig men dessa länder vill inte ta sina ansvar för att kontrollera sina epidemi utan är upptagna med skylla andra!

 4. Kade skriver:

  WHO ledare kommer från Ethiopia, där Kina har stora investering. Därför WHO säger som Kina vill.

 5. Ova skriver:

  Till Ulg,De internationella militära spelen hölls i Wuhan Kina i Oktober.Amerikanska soldater bodde på ett hotell som bara 500 meter från epidemiens och fem amerikanska idrottare för militära spel för okända infektionssjuk domar på lokala sjukhus och därefter behandlades USAs specialplan tog hem.Så slumpmässigt?

 6. Ova skriver:

  Varför hade förenta staterna plötsligt en så svår epidemi?Varför har tiotusentals människor dött av influensa sedan i september förra året?

 7. Julia skriver:

  Politikare bryr sig bara om politik,Inte människors liv .Deras folk dör och politiker är upptagna med att diskreditera och anklaga andra!

 8. Milena skriver:

  Alltså jag vill inte försvara China, de kanske lever ensam i sin värld som Turkiet, men de är skyldig ursäkt till hela världen och om pandemi började i november och de informerade hela världen i Januari så är det för sent! De måste hjälpa ge information om corona och om medicin eller profylaxe, men de behöver inte säga

 9. Anonym skriver:

  Jag önskar att alla länder slutar importera kinesiska produkter som en straff för kina eftersom de har dödat många människor över hela världen genom att sprida detta jävla virus 🤯🤯🤯🤯

 10. Milena skriver:

  hur mycket pengar de förlorade! Jag anar att Turkiet och China är båda två länder som är ensamma, ingen förstå de och ingen är vän med de, om någon brydde sig så kunde hela situation vara annorlunda, jag hade till ex. inte aning om att i China äter folk fladdermus-min son berättade det för mig, jag tycker att de måste betala skadestånd till

 11. Milena skriver:

  alla länderna om det kom från dem! Myndigheterna fungerar inte bra där och inte bra här, jag undrar varför de äter fladdermus-om de är så fattiga eller äter det som delikatess; oavsett vad de är skyldiga ge oss mer information!!! Hälsa till alla!

 12. Lenna skriver:

  Allt är bra här i Sverige, nästan ingen dör.

 13. Milena skriver:

  Jag håller inte med; det var inte meningen att de vill döda någon, i China lever en milijard människor och de behöver tjäna pengar!! Men skadestånd till varje land de kan betala!!!!!

 14. Milena skriver:

  Till ex: för varje procent död någon summa pengar!!!!

 15. Julia skriver:

  Kina är upptagen med att hjälpa världen ,men andra länder är upptagna med att anklaga!Men vem är ansvarig för influensaepidemin som började i USA i September förra året?

 16. Petra skriver:

  Nej i december bra som nyhet

 17. Hahaa skriver:

  Till Anonym.Ja,använd inte Kinesiska masker,ventilatorer och andra medicinsk skyddsutrustning! Använd inte det även om donerar det gratis! Även om detta kommer att döda fler människor!Du bör kasta bort allt som tillverkad i Kina.Kanske telefonen du använder nu!?

 18. Advokat skriver:

  Jag känner till några kinesiska topp politiska och militära ledare, de har en värsta dröm att dominera första Afrika, sedan världen. Därför vill jag nu rekommendera att Sverige ska aldrig, tro på vad Kina sägs och gjorde eftersom, nästan alla kinesiska praxis gör för att fuska världen.

 19. vivian skriver:

  När regeringen gör för dåligt måste den börja skylla på andra länder och börja skjuta upp ansvaret. Det är löjligt. Förstår inte vad som hände i Kina? Jag har många vänner i Kina och de känner sig väldigt säkra. Eftersom regeringen arbetar hårt är nyheterna mycket offentliga och tillgången på material är normal. Självklart har Kina gjort stora ansträngningar för att besegra viruset. För några månader sedan gav Kina en tidig varning om hur allvarligt viruset är. WHO har sagt världen att ta det på allvar. Men vad gjorde Sverige under den här tiden? Det har alltid sagts vara väl förberedt, allt är under kontroll, är det sant? Låt viruset sprida sig och låt äldre dö. Kanske tror regeringen att det är bättre för ekonomin att vissa äldre dör? Hittills har den svenska regeringen inte vidtagit några effektiva åtgärder. Berätta bara för alla, räcker det att stanna hemma? Var gör den svenska regeringen bättre än den kinesiska regeringen?

 20. Julia skriver:

  Till Vivian.jag håller med dig!Medan Sverige säger att det är nödvändigt att skydda gammals ,men är det förbjudet för sjuksköterskor som arbetar på vårdhem att ha masker!Låt barn gå i skolan och delta i gruppsporter för att få gruppimmunisering.

 21. Julia skriver:

  Till Advokat ,Lyssna inte på Kina du borde immuniseras av gruppen!Människor som väcker hat är mer hatliga än viruset!

 22. Milena skriver:

  Alltså svensk regering bryr sig fortfarande om pengar.det tänker på människornas hälsa!!! Sverige är inte kunnig på något sätt enligt mig!!!

 23. Ett skämt skriver:

  Gör den svenska regeringen bättre? På några månader var jag tillräckligt redo. Jag skulle vilja fråga den svenska regeringen. Vad har du gjort de här några månaderna? Regeringen har ljugit: det är inte allvarligt, precis som influensan, barnet är inte smittat, du behöver inte stänga skolan, du behöver inte bära en mask …

 24. Kate skriver:

  Naturligtvis händer det, svartsjuk, låt oss se fler och fler människor dör utanför Kina. För ingen tog det på allvar när det hände i Kina.

 25. Kate skriver:

  Var ansvarig för ditt eget misstag, sluta skylla på Kina hela tiden. Rasist!!! Väx upp!!!

 26. Bella skriver:

  Till Advokat ,Lyssna inte på Kina du borde immuniseras av gruppen!Människor som väcker hat är mer hattiga än viruset!

 27. Helene skriver:

  Vinnare jobbar. Förlorare sitter och klagar andra.

 28. sirana skriver:

  till Hahaa Kasta bort alla kinesiska saker i ditt hus

 29. sirana skriver:

  Viruset har sitt ursprung i USA, de döljer sanningen och klandrar Kina

 30. sirana skriver:

  till akvokat Kina har aldrig velat regera över världen. Kineserna har alltid velat komma överens med alla, men det finns alltid några länder som provocerar separering och diskrediterar Kina.

 31. sirana skriver:

  Tiden kommer att bevisa att Kina är oskyldigt

 32. sirana skriver:

  till alla Varför hade förenta staterna plötsligt en så svår epidemi?Varför har tiotusentals människor dött av influensa sedan i september förra året?

 33. Neo skriver:

  Kina varnade världen i januari. Vad har USA och Sverige gjord efteråt? Kan det spelar stor roll om Kina varnade i November 2019?

 34. Julia skriver:

  Detta är inte goda nyheter, och nyheterna bör baseras på objektiv och rättvis rapportering av fakta, inte subjektiv gissning om politisk ideologi. Viruset är en gemensam fiende hos människor, inte ett verktyg som används för att bekämpa olika politiker, eftersom det kommer att döda några!

 35. Julia skriver:

  Till Advokat.Om Kina är som du sa, borde Kina transportera trupper och artilleri skal till Afrika som vissa länder istället för ingenjörer och pengar. Kina borde döda människor och bygga militära baser som dessa länder istället för att bygga järnvägar och fabriker. Kina bör skapa flyktingar istället för jobbmöjligheter!

 36. Julia skriver:

  Till Alla. Människor har inte upplevt bara en viruspandemi, och ingen har lösts av anklagelser och hat, men den här gången är ett okänt nytt virus, och ingen vet vart det kommer att leda oss, bara kärlek och solidaritet för att besegra det! Sluta hat och dumhet!

 37. Nicklas skriver:

  Vi klagar och klagar, men vi gjorde ingenting här, låt kineserna jobbar istället, vi smutskasta de som vi brukar göra..,,

 38. G.T skriver:

  de vill inte säga sanningen till resten av världen, deras slagord är, visa hur man äter, men inte hur man fångar fisken,

 39. Elissa skriver:

  Varför är alla så arga. 🥺Kina skickade inte viruset Till hela världenMed flit. 😢 Vi vet inte fortfarande hur viruset skapades…… 😔

 40. Elissa skriver:

  Vi vet inte fortfarande hur viruset skapades…… 😔Kan alla ha lite respekt och inte skriva dåligt om ett land innan ni vet mer.

 41. use your brain skriver:

  klaga på företag som vill arbeta med kina inte Kina själv

 42. Tänkte skriver:

  Kina! Är du lycklig?

 43. Terry skriver:

  Klagar inte alltid, gör meningsfulla saker, Kina har hjälpt världen och USA har anklagat Kina. Viruset har spridit sig i USA för länge sedan, men det är bara behandlat som en vanlig influensa. Det är Kina som upptäckte viruset och berättade för världen Hur farligt viruset är, men världen anklagas för att vara källan till viruset. Det är inte rättvist.

 44. Terry skriver:

  Om du gjorde något fel själv, skylla inte på dig själv, du måste skylla andra! ” ——— Trump😝😝😜

 45. Ngo duy skriver:

  Alla länder sluttade handeln och bojkottade kinesiska varor.

 46. Kiwi Korea skriver:

  Till Fandu
  Kina 🇨🇳 ska inte behöva göra det.Det är bara skit.Det kommer att göra folk ledsna 😔 och känna sig dåliga och känna stor press!

 47. Cassandra skriver:

  Vadå många inte litar på Kina, tänk noga, det är bara Kina ni kan litar på nu!!!!

 48. Alina skriver:

  😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷💔💔💔💔💔💔💔💔💔💔💔💔💔💔💔💔💔💔💔💔💔💔💔💔💔💔💔💔💔

 49. Shosh skriver:

  Kina. De är farliga.Lita inte på dem.🤤😲🤤🤤Tyvärr de är såna folk.

 50. Hugo skriver:

  Shosh! Vilken rätt har du att säga detta? Är du gud ??Varför drar du slutsatsen att alla av dem är så här? Kan jag säga att ni är tjuvar, bedragare, våldtagare, rånare, terrorister???

 51. Darre skriver:

  Varför bryr sig Kina bara om pengar? Det riskerar ju att dö flera miljontals! #stopchina #stayalive #money

 52. LEA.KINGGEN08 skriver:

  när är Conan viruset över

 53. tt skriver:

  Vrf ska vi andå gå till skolan om coronaviruset är i sverige också?

 54. LEA.KINGGEN08 skriver:

  vet inte

 55. tt skriver:

  😷

 56. koskos skriver:

  Till elissa, kina åt fladermus sopa och fladermus brukar ha konstiga virusar. kina torterar muslimer tvingar de och dricka alccohol och äta gris. Asså så respektlöst, må gud straffa de.

 57. Gunnd skriver:

  till Koskos,Har Kina tvingat dig att äta fläsk? Kinesiska grisar är för dyra, kan du äta dem? Prata inte nonsens om saker du inte vet, du måste straffas av Gud! Okunniga dumma människor!

 58. Gunnd skriver:

  Till Darre, Kinesernas liv är det viktigaste. För att minska antalet personer smittade med viruset arbetar inte 1,4 miljarder människor i landet och stannar hemma i två månader. Kina kom att spendera mer än 1 miljon för att rädda den 100-åriga mannen. Landet gör bättre än det???

 59. Tina skriver:

  Till Kiwi koreaMen Kina undviker att dö fler människor. Det är nu den säkraste platsen. Många vill nu åka till Kina, även om flygbiljetten är mycket dyr.

 60. Kiki skriver:

  Alla etniska grupper längtar efter ett fredligt, vackert och lyckligt liv, men vissa människor offrar sin lycka för att rädda andras liv. Många människor skapar medvetet hat mellan varandra för att täcka sina misstag. Vår nuvarande lycka kommer från de som dog. Vi bör tacka dem som dött.

 61. Milena skriver:

  Lämna bråk! Jag tror inte att kineserna är så dåliga!!! Alla kan göra misstag! Om någon imorgon förklarar krig så vad vill ni bråka om??? Sluta bråka!!

 62. Samtidigt skriver:

  Våra dagar

 63. bot 1 skriver:

  copy and paste

Kommentera