Världen

Två män och en kvinna står i kavajer och enkla skydd för munnen

Slovakiens ledare har mask för ansiktet. Men den här typen av skydd hjälper inte mot virus, säger experter. Foto: AP/TT

Maskerna skyddar inte

Flera länder har börjat med krav
på att folk ska täcka ansiktet
när de är ute.

I Österrike och Slovakien
måste du ha skydd
för näsa och mun
när du handlar mat.

I Tjeckien kan du få böter
på över tre tusen kronor
om du lämnar ditt hus
utan mun och näsa täckta.

I USA har ledarna sagt till folk
att täcka ansiktet med
en halsduk eller något annat.

Men svenska experter säger
att den sortens skydd inte alls
hjälper mot viruset corona.

– Det finns inga som helst
vetenskapliga bevis för att det
skulle hjälpa, säger experten
Johan Giesecke.

– Du måste ha en mask
som är helt tät mot ansiktet
om det ska hjälpa, säger han.

– Och den sortens skydd
måste vi spara till dem
som jobbar i vården.

Men varför säger ledarna
att folk ska ha skydd
om det inte hjälper?

– Ledarna vill visa att de
gör något. Och de här skydden
syns ju tydligt. Det är en klar
signal, säger Johan Giesecke.

8 SIDOR/TT


3 april 2020

Fler liknande artiklar

Vad tycker du om nyheten?

52 kommentarer

 1. Meraf Aregay skriver:

  Jätte bra

 2. Kurdistan skriver:

  Jag ledsen!Jag hoppas kommer tillbaka i normala fall.

 3. Korosh skriver:

  Alla bör bära en mask och vara försiktiga

 4. Ly skriver:

  man vet inte att vem som har viruset i samhället? I början av sjukdomen vet man inte att man är sjuk. Så de går ut och smittar till andra. Viruset smittar mest genom näsa, ögon och mun. Och viruset kan leva på luft och saker (t.ex dörren.)minst 3h. Därför när vi går ut måste vi ha mask och tvättar handerna innan vi rörar på ansikter, tyckerjag.

 5. Tommy skriver:

  Aklohol dödar 3 miljoner på 1 år. O svälten i africa änny mera.o önny ingen bryr sej. O staten lägger hällre pengarna för jas än skyddkläder till vården.

 6. Anonym skriver:

  C:a 4 personer tar sitt liv varje dag. 365×4=1.460 pers. varje år. När ska det uppmärksammas.

 7. vivian skriver:

  De svenska experterna är så självrättfärdiga! Det är löjligt!Kommer en sådan expert att ansvara för sina misstag?

 8. Anna skriver:

  Dessa munskydd som de använder skyddar till ca 70% mot 0% om man inte använder någon alls. Det finns studier som visar det. Svenska myndigheter försöker intala befolkningen att de inte hjälper för att det är brist på all skyddsutrustning och de har tappat kontrollen över situationen fullständigt.

 9. Magi skriver:

  Svar till Anonym om självmord. DET HAR INTE MED SAKEN ATT GÖRA!!! Dom kommer ta livet av sig vare sig dom skulle bära en mask eller inte. Och självmord smittar inte.

 10. Shosh skriver:

  Jag kommer inte lyssna på dum experter i Sverige. När det gäller vanligt influensa vi jämt hör täck över mun men nu den här viruset är så farligt och experter säger att det fungera inte. Så på den sättet ingen behöver inte använda även sjukvården. Läkaren sjuksköterskor. Även operation rummet. Eller hur?Tyvärr jag tror inte längre på regeringens åsikter. Lycka till på………?

 11. Anonym skriver:

  Hej!Kan man verkligen lita på de svenska experterna? Om de är så bra, varför stiger antalet smittade och avlidna så mycket nu?
  Joey Cheung

 12. Shosh skriver:

  Nu är kl.22.43 april 4 2020 . Antalet av sjuka har stiget 6700. I Sverige 2 veckor sedan var bara 500.Regeringen har sagt att vi kommer att klara oss och och blå blå blå blå…….Jag är otrolig otrolig förvånad 😠😡

 13. Mali skriver:

  Regi behöver inte tvätta sina händer dom måste tvätta hjärna

 14. Kenta skriver:

  Maskerna kanske inte skyddar mot virus till 100% men det skyddar iaf mot salivet när man råkar spottar ut när man pratar. Har hänt på mig och personerna jag pratar med.

 15. Abbe skriver:

  Hej! Jag har svårt att förstå logiken. Om masken inte skyddar mig mot viruset hur kan det skydda vårdpersonal eller som jobbar inom vården mot detta viruset. Om det inte skyddar, då de skulle inte ha använt madken.

 16. God medborgare skriver:

  Anders tegnel och andra politikerna ska komma hjälpa till i vården, älderomsogen framförallt och upplever hur det känns att jobba utan skydsutrustningar.Stäng ner för fan hela landet. Ekonomi är det sista som man ska tänka på NU

 17. Sanna skriver:

  Hur kan man uppmana folk att inte bära mask väldigt oansvarigt

 18. Anonym skriver:

  Ok.. Spara pengar till vården inget fel,men det är som att lösa problemet efter det har inträffat istället att försöka stoppa problem innan det hända. Om 10 t. Människor inlagda kan vården hantera detta?

 19. Anders Westling skriver:

  Om man så bara bär ett munskydd som inte skyddar mig själv så skyddar det lite från att smitta andra. Om alla bar munskydd så skulle smittorisken minskas. Hur faan fick dom stopp på spridningen i Wuhan? Alla bär munskydd och regionen är i karantän.

 20. Göran i Bandy byn Edsbyn skriver:

  Tack Anna för det jätte jättebra inlägget du gjorde 3 april om ansiktsskydd håller med till 100%.

 21. anonym skriver:

  jaa alla skulle bära ansikts mask. något måste det hjälpa .bättre än inget. men det finns inte ens för vårdpersonal tillräckligt. hur ska det gå äntligen det är fruktansvärt

 22. Lily skriver:

  Jag har läst andra experter sa att om länder har mask(munskydd) 70% bättre än länder utan mask, om alla har munskydd att gå ut. Det finns ingen munskydd i Apotek från januari, en kompis berättade mig. Men vi kan försöka att producera själv, och ta solen glasögon på när man går ut.Gud välsigna oss!

 23. Shosh skriver:

  Jag är håller att göra min egen mask.Jag lyssnar inte på myndigheter. Den handlar om mitt liv.Jag vill inte bli inlägg i läsarett .Nu jag bara använda hand duk som munskydd när jag går ut bara om jag verkligen behöver går ute.Och jag faktiskt jag täcker hela ansiktet. Jag måste skydda mig hur som helst. För att vem som helst jag träffade kanske de har viruset i sig kroppen. Hur kan jag veta om det. De säger inte Hej på dig ( jag har viruset ). Eller hur?

 24. dan skriver:

  ja

 25. Raffe skriver:

  Skit snack och Sverige alltid varit naiva och söker bevis o tror att munskydd inte hjälper. Det hjälper självklart 70% i alla fall. Söker du bevis kolla på antal döda. Om någon plötsligt ska hosta kraftig då skyddar munskydd. Med ett sådant information kommer alla smitta varandra och hamna i graven!!

 26. dan skriver:

  Obligatorisk: Ha munskydd på dig,man blir inte imun genom att träffa folk som bär viruset,man blir jättesjuk istället!Gör inte det!Håll 2 meters avstånd mellan personer!

 27. Anna skriver:

  Sverige vakna upp!!Nu är tiden!

 28. Marierose skriver:

  Hej jag har köpt 3 munskydd o tänker använda dubbla av dom. Jag vill tro att dom är bra för mej o min omgivning. Och hoppas att alla tvättar händerna men det ska vara omsorgsfullt, ca 30 sek!

 29. Just DO it! skriver:

  Jag hade masken på mig idag. Vet inte om den skyddar mig från viruset, men den så klart skyddar mig från folket. Ingen vill gå omkring mig! Perfekt social distancing!!

 30. Shosh skriver:

  Snälla folk använda munskydd. Om i butiken eller apotek har slutet med munskydd. Ni kan sy det själva. Använda 100% bummull är bättre.

 31. Niklas skriver:

  Så då behöver inte sjukvården heller ha masker då dom ändå inte fungerar?

 32. Naveed skriver:

  Om vi alla använder mask då skyddar vi varandra från virus verkligen 😷

 33. Petra skriver:

  Dålig som nyhet

 34. Lenna skriver:

  Sverige alltid och mot alla.

 35. Mattis Karlsson skriver:

  Det handlar inte helt om att skydda, det handlar om att begränsa viruset spridning. Masker skyddar inte hundra procent men det minskat chanserna att du får det men ännu viktigare så minskar det chanserna att DU som är infekterad sprider det vidare! Herregud ibland undrar man om människor är det smartaste djuret.

 36. Samuel skriver:

  Hej på er!
  Inget problem med människor! Det problem är: med experterna och lögnare media som säger inte rätt för volk. T.ex. Det finns redan Världsrisk, ”Corona Virus” är inte skyldig.. Ja, Europa vakna upp!

 37. Sara skriver:

  Stäng ner Sverige i 2 veckor så kommer man se skillnaden.,men de vill att så många ska bli smittade för att förhindra nästa våg till hösten för att då blir man i munn..men hur många dör spelar ingen roll .tänk på att de äldre har byggt upp Sverige hur tackar ni dom,genom att de ska dö.

 38. Sara skriver:

  Ta hand om varandra hoppas att alla i hela världen ska klara av de.😘😘😘

 39. Kosmos skriver:

  Jag anser att denna förklaring är inte sant. Man kan inte köpa mask i Sverige eftersom de är inte någonstans. Vad ska en expert säga för att lugna oss? Exakt vad vi läser i den här artikeln.

 40. Faten skriver:

  Jättebra nyhet.

 41. Anonym skriver:

  Om ansiktsmaskerna nu inte funkar 100% så är det väl ingen anledning att spendera PENGAR på att göra eller köpa dom? Det är då bara massor av slöseri.

 42. Amanda skriver:

  OBS : Om man har några av symptomen (Halsont, feber, snuva, lufvägssymptom, etc) så ska man stanna hemma. Dels så borde Sveriges regering och statsminister STÄNGA skolorna. De verkar inte fatta att fler och fler barn har börjat DÖ. Då skyller vi på statsministern och regeringen om barn börjar DÖ. Det här är SERIÖST nu.

 43. Amanda skriver:

  Varför lägga ut nyheten när det bara gör folk mer oroliga? Låter INTE vettigt i mitt perspektiv.
  Psst: Om du är sjuk, krya på dig och stanna hemma.

 44. Amanda skriver:

  Jag är kritisk mot det här, ja, och jag är kritisk mot det här av en anledning. Skolorna SKULLE ha stängts redan när vi hade c:a 100-200 fall av Coronaviruset. Regeringen verkar inte bry sig om oss, bara om ekonomi.

 45. Leif Bengtsson skriver:

  Jag tycker att ni ska plocka bort denna artikel, då den är felaktig. Aktuellt råd från myndigheter är att mask hjälper mot allmän spridning och är bra. Den kanske inte skyddar bäraren mot smitta, men den begränsar allmän spridning. Det är minst lika viktigt.

 46. Anonym skriver:

  Tycker också det borde vara regel att alla använder mask eller munskydd. Men var försiktiga med fpp3 mask. Fick en där det .stod varning på engelska och kinesiska. Som jsg förstid så är det väkdigt farligt att använda den om man inte vet hur Jag tar munskydd från apoteket så länge

 47. Christian skriver:

  Man kan säkert få Corona med mask, men har man Corona och bär mask så minskar ju spridningen väldigt många %. Har då den andre mask oxå så minskar det många % att bli smittad. Att minska möjligheterna från bägge håll känns som ett bra skydd och borde va obligatoriskt.

 48. Tess Helén skriver:

  Hur korkad får man vara och ändå kalla sig för expert? Varför använder kirurger munskydd när dem operar?För att skydda patienter mot droppsmitta under operationer! Om alla använder munskydd blir effekten att jag skyddar dig och du skyddar mig! ”Experter” borde krävas att bära sitt ansvar när halva befolkningen är död.

 49. Ning skriver:

  Vi borde ha mask när vi går ut .det är bättre än ingenting.,tycker jag.om man ska jämför med personen som har mask eller personen som var utan mask. Vem som bli smittat då??

 50. Typical Internet User skriver:

  Dag 2 i karantän.
  Jag har ätit all mat men som tur är för jag fortfarande på mig min mask och mina handskar.
  Har gått upp i vikt 359385098390.
  Men det är ok

 51. Staffan Olsson skriver:

  Japan har 99 % lägre dödlighet än Sverige. Sverige har högre dödlighet än Hubei. Om vi tagit efter länder som av tradition använder munskydd hade vi kanske haft max 10 döda. Det kommer att stå i historieböckerna att vi offrade liv.

 52. Karin skriver:

  Det Finns munskydd,varför har Alla kineser munskydd? Verkar som Sverige mörkar) För att dom tror att det inte finns?så klart vård och omsorg Först…

Kommentera