Världen

Några personer går runt i museet Hagia Sofia. Man ser en del av den fantastiska interiören i den före detta kyrkan.

Några personer går runt och tittar inne i Hagia Sofia. Foto: AP/TT

Känt museum blir moské

I staden Istanbul i Turkiet
finns ett mycket känt museum.
Det heter Hagia Sofia-museet.

Det var från början en kristen kyrka
i flera hundra år.
Sedan blev kyrkan en moské
och var det i några hundra år.

Men på 1900-talet blev den ett museum i stället.
Det är också en plats
som ska vara särskilt skyddad.
Det säger organisationen Unesco, som skyddar
gamla byggnader och platser i världen.

Men nu säger Turkiets ledare
Recep Tayyip Erdogan
att Hagia Sofia-museet
ska bli en moské igen.
Den ska öppna som en moské
i slutet av juli, säger han.
Men alla människor
ska fortfarande kunna besöka Hagia Sofia.
Både turkar och turister.

Ministrar från EUs länder
hade nyligen ett stort möte.
På mötet var alla ministrar överens
om att det är fel att göra museet
till en moské igen.

8 SIDOR/TT


14 juli 2020

Fler liknande artiklar

Vad tycker du om nyheten?

57 kommentarer

 1. Nights Queen skriver:

  Turkiet är inte en del av EU.
  Vad spelar det för roll vad EU ministrar anser om vad Turkiet ska göra med sin egendom?

 2. Ruba skriver:

  Han vill vinna valet nästa gång och flörta med få extrema muslimer att stödja honom.

 3. Mustafa skriver:

  İstanbul har många stora moskéer och behöver inte en moské till.
  Men Erdogan behöver mycket röster eftersom Turkiets ekonomi,demokrati och mänskliga rättigheter är jättedåliga.

 4. pokmnhytfvcxdewqazserfvgyhnjio skriver:

  Det blir jätte bra…GÖR DET !!!! Jag älskar moskeer

 5. Muslim skriver:

  Mycke bra job Tayyip Erdogan .vi behöver såna människor som dig . Vi älska dig❤❤❤❤

 6. Hanad skriver:

  Eu vet inte vad Dom bratter om Turkey får göra vad de vill Der är stort länd de lysssner inte Eu Eller ett anat länd de är med Natto så jag undrar varvör Eu bratter allt om Turkiet är ni avundsjuk va?

 7. Luisa skriver:

  Erdogan använder det för att plocka röster! Enligt mig är det bästa lösningen att Hagia Sofia stannar som museum för att undvika bråk!!! men en del av den var alltid moske som min man berättade! Det är Turkarnas sak vad de gör med byggnaden! turkarna alltid skyddade historiska saker och byggnader!

 8. Luisa skriver:

  Det är inte lämplig att blanda sig i! Lämna sak åt dem och vissa lite respekt! Vi behöver inte fler bråk! I Turkiet finns många kyrkor och moske och alla kan be där!!! Jag uppmanar alla att undvika kasta smuts på Turkarna! Respektera de mer!!!!!!!!😍😎💖❣❣❣❣❣

 9. Theodoros skriver:

  Jag undrar om de vet vad namnet betyder…Hagla SofiaΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ typiskt namn för islam

 10. Luisa skriver:

  PS: EU förstå inte Turkiet och deras problem-lyssna på mig och undvik onödig politisk bråk!!!! Turkiet är nånting som europeiska länder har inte tillräckligt kunskap!!! JAN AMOS KOMENSKY som är begravd i Naarden uppmanade och förklarade att Turkarna är bra folk!!!! Lyssna och gör inte saken värre!! Det finns gott om plats för alla som ska be!!!!!

 11. Anonym skriver:

  Länder som de inte respekterar historien och deras folk de inte har framtid… Använd inte religionerna för att dela folket!

 12. Anonym skriver:

  Turkiet tror att det är det osmanska riket och hotar Grekland och Cypern, Europa måste vakna upp och minska finansieringen till Turkiet

 13. Zoltan skriver:

  Förstörda byggnaden i centrum av Konstantinopolj bevisar vem Turkiet är. Ortodoxa kyrkan är heliga Sofia men Erdogan drömmer om osmanska riket. Om han älskar så mucket muslim kan han acceptera alla flyktingar som kommer i Turkiet. Europa behövs inte mer! Därtill finns i moskee tillräckligt med plats för alla i Istanbul. Det bör inte bygga muslim i Eu!

 14. Anonym skriver:

  ERDOGANS logik är att Agia Sofia är Turkiets egendom och därför så kan han göra om orthodoxa kyrkans symbol till moskeMed samma logik såSamtliga moskeer som finner sig uppbyggda i kristna länder Skall bli kyrkor istället
  ERDOGAN lever i en egen värd Han lever inte i denna värd

 15. Let´s play fair and square skriver:

  Det är en inrikes fråga. Fattar inte varför EU´ ska bry sig om detta. Å andra sidan, har Indien nyligen förvandlat en gammal moske i 400 år till en tempel. Man såg väl inget negativa reaktioner från europa länder.

 16. Luisa skriver:

  Sluta bråka! Erdogan har fel men EU behöver inte blanda sig till!!! Tänk på Swedenborg sade: ”allt är relaterad till religion och religions syfte är att göra gott”!!! Det är verkligen onödig bråk!!! Om Hagia Sofia är moske så vad???Om det är kyrka så vad??? Om det är museum så vad??? Vissa respekt!!!!

 17. Anonymus skriver:

  Luisa! ”turkarna alltid skyddade historiska saker och byggnader”

  Du kan läsa historia vad gjorde Turkarna i namn av islam… tex i Ungern…

 18. Theodoros skriver:

  Luisa du kan också läsa vad hände med greker i Konstantinoupoli i 1955 !!!
  Har du hört något om folkmordet på armenier och greker i Pontus?
  Turkiet hotar EU med invandrare och det är därför EU bör vakna … Turkiet hotar direkt EU-medlemmar och Nato-medlemmar …

 19. Nur skriver:

  Värfö är eroperna alltid emot erdogan det är inte han som bestämde det högsta domstolen i Istanbul som bestämde om det varför sade ni inte när Israel och Spanien omvandlade alla moskéer till kyrkor när det gäller Turkiet alla öppnar munnen det här är inte mot Turkiet det här är emot alla muslimer i världen

 20. Balkan skriver:

  samma sak gör ett annat Nato-land, men de är bara ortodoxa kyrkor så vem bryr sig. du vet ortodoxa=Ryssland och Ryssland=dåligt

 21. Demir skriver:

  Erdogan är en diktator.Han kan bestämma allt.I går, kan han säga en sak.Folk applåderar honom.I dag kan han säga en annan sak.Folk applåderar honom igen.Erdogan och folk som stödjer honom passar varandra.

 22. Anonym skriver:

  Undrar om varför ska EU kasta sig allt som inte har med de att göra de kan tänka på deras länder istället att börja tycka fel om Turkiet.

 23. Jag skriver:

  Om Turkiet är inte en del av EU, varför ska de lägga i sig? Respekt ✊🏽 Och kärlek till dig Erdoğan❤️❤️

 24. Bla skriver:

  Konstantinopel inte Istanbul hoppas att Grekland tar tillbaka deras land snart

 25. Tacksam skriver:

  Det var inte bara han som bestämde det var domstolen. Kärlek och respekt till Erdogan

 26. Peter skriver:

  Erdogan vill som vanligt inte tappa makten och han är redo göra allt för han vet om han tappar makten det kommer att bli hans familj slut!

 27. Sofi skriver:

  I mitt land blir myckna kulturella platser som blir kyrkor.Men islam är förbjuden.Muslimer kan inte göra böner,fasta.För kvinnor förbjuden sjal.I Turkiet bor muslimer.Varför Haga Sofia får inte blir moské??? Det är bra att museum blev moské!!!

 28. Censur skriver:

  Sofi, i vilka länder är islam förbjuden?

  Inte i Väst som baseras på den liberala demokratin, jämställdhet mellan män och kvinnor, erkännande av homosexuell rättigheter etc.

 29. Berke skriver:

  Erdogan hade förlorat många röster. Så behövde han att göra någonting för att han skulle återvinna röster. Han ska annonsera ut Tidigt Val…

 30. Luisa skriver:

  Sötnosar-ni ser att er disskussioner leder ingenstans! Erdogan behöver röst och eftersom Hagia Sofia är viktigt och Turkiet är muslim så han försöker plocka röst från muslimer! Du ha Rätt Demir! Du har rätt Peter! Någon nämnde igen folkmordet!!! Sluta med det!! De har papper medbevis från international domstol att de gjorde det inte!!

 31. Luisa skriver:

  Öppna inte gamla sår och svartmåla inte Turkarna! De är fin folk!! Undvik att det blir politisk bråk!!!!! Någon nämnde Ryssland-alltså jag måste säga att jag läste några dagar förut history om Jan Palach och jag gråter nästan till idag därför att han sade att ryska folk är bra folk och hade lidit mycket på grund av diktatoriska regimer!!!!

 32. Luisa skriver:

  Jag blev direkt jätteledsen och vi behöver inte hata varandra på grund av politikerna! Snälla, Turkarna räddade många judar som Spanien kastade, men alla beskriver Turkarna som mordare och förtryckare och elaka människor!!! Om Jan Amos Komensky-som var tidlös pedagog säger att de är bra folk så lita på det!

 33. Luisa skriver:

  Om kristendom är kärlek och Islam är fred så vi måste gå efter det! Jag hatar inte Ryssland, även tjeckisk president skyddade ryssarna mycket, även turkarna han skyddade, jag hatar inte men jag är besviken på mänskligheten och jag är jätteledsen att det är sant vad min man säger och Dr.Ivan David Franklin Rusinsky säger-att man måste blomma där

 34. Luisa skriver:

  man är odlad! Jag tycker att det stämmer inte! Tänk till ex. ni köper ett bonsai eller annat exotisk blomma och försöker göra allt för att blomma trivs i Sverige! Ni studerar vad blomma gillar!!!! Jag uppmanar alla att vissa lite empati för varandra-hat är inte lösning!!!!!!!!!🙂😍😎❣❣❣❣❣

 35. 8 Sidor Redaktör skriver:

  Hej!

  Kom ihåg att era kommentarer ska handla om nyheten.
  Det är en av våra regler.
  Vi tar bort kommentarer som inte handlar om nyheten.

  Vänliga hälsningar från 8 Sidor

 36. Luisa skriver:

  Naturligtvis-jag försöker lugna folk som är överkänslig! Alla tycker att att Hagia Sofia är deras! Hoppas att det blir inte stor politisk bråk! Jag tycker att det är Turkarnas sak vad de gör med byggnaden! Hälsningar från Milena

 37. Per skriver:

  Det är ju turkiets egendom värför blanda EU sig i den??

 38. Anonym skriver:

  EUROPA betyder demokrati och frogged ! Turkiet vill bli medlem i EU och få pengar av detta skäl! Så EU måste göra något åt ​​situationen i Turkiet !!!

 39. Luisa skriver:

  Nej! De vill inte bli medlem-de vill vara ifred bara! Turkarna och Turkiet är annat sort ”deg” som europa förstå inte!!! De är ensam och de är fin folk! Överlämna beslut till dem! De vet leva med kristna och andra grupper! De är unik folk! Börja titta på de lite annorlunda-med respekt och kärlek!

 40. Erdoğan sevdalıları skriver:

  Tack Erdoğan du är bäst över Hela världen. Erdoğan förlorat ingenting. Nästa röst ska han igen vinna. Han är så stark och duktig.

 41. Luisa skriver:

  Hoppas inte!

 42. Luisa skriver:

  Sådan stor land måste ha fler lämliga kandidater som är kunniga och kan tillfräställa alla människorna där!! Själva bråk om byggnaden är onödig!!! Hoppas att det lugnar sig!!

 43. Luisa skriver:

  Mustafa selam aleykum-vi vet båda två vad vi vet! När Erdogan slutar som president kan vi fira det tillsammans! Det är den sista sak han kunde göra! istället att förbättra nånting där och göra nyttiga reformer så han bara skapade kaos och bråk! Jag är trött på honom! Gud!

 44. Emine skriver:

  Han är redan bäst för Turkiet. För 20 år sedan var Turkiet inte samma som nu. Nu är det helt perfekt med Erdoğan.

 45. Luisa skriver:

  Emine när Ataturk var hos makten så alla reformer var i ögonblick verklighet! Dessutom på denna tiden var allt i kaos och det var inte lätt att göra nånting! Ataturk överlämnade grund till er-parlament, bokstavreform, fabriker, relion skilde han från staten och så vidare! Han sade också vad ni måste göra! Men ni gick bakåt-tyvärr!

 46. Luisa skriver:

  Det är byggnad som alla har relation så undvik bråk! Det är onödigt!

 47. Faronsson skriver:

  A tt göra museet
  till en moské kommer att ökar hat mellan kristna och islam. Erdogan är en rasistisk person.

 48. Luisa skriver:

  Jag är tvungen att reagera igen! Mustafa Kemal Ataturk gjorde Hagia Sofia 1934 till museum för tillfälle! År 1936 var bestämd att byggnaden vill bli moske! Snälla sluta bråka och akceptera det! Vi behöver inte hata varandra! Det är Turkarnas byggnad så de kan göra vad de vill!!!

  1. 8 Sidor Redaktör skriver:

   Hej Luisa!

   Det stämmer nästan.
   Det var Ataturk som gjorde Hagia Sofia
   till ett museum år 1934.
   Sedan har det varit ett museum
   hela tiden fram till nu.

   Hälsningar från 8 Sidor

 49. Luisa skriver:

  Om jag får säga min åsikt så att göra byggnaden museum är den bästa lösning för att undvika bråk! Men år 1936 kanske-jag vet inte-var inte tillräckligt mycket moske i Istanbul! Snälla överlämna beslut till Turkarna! Med respect till alla Milena💖❣

 50. Luisa skriver:

  Nej-en del var som moske och folk kunde går där för böner!Milena

 51. Muslimska turkiska skriver:

  Jag tror att detta är ett fel beslut. Jag säger som är muslim

 52. Ninka skriver:

  Du säger inte som en müslim. Varför är det fel beslut?

 53. Emine skriver:

  Luisa jag förstår inte ibland dig. Hatar du Turkiet eller tycker du om Turkiet och turkis folket???

 54. Luisa skriver:

  Jag hatar inte Turkiet Emine! Tvärtom jag vill gärna göra nånting för Turkiet! Men jag hatar ”fitne”, nonsense, när folk är efterbliven och dum och sådana grejer! Turkiet är fin ställe med fin befolkning men ni måste tar i handen koran och i andra hand saker som Ataturk sade! Jag är ledsen när min man säger: turkarnas vän är bara turk”!

 55. Luisa skriver:

  Det sårar mig….men människorna hade svikit mig!Alla! Muslimer är inte det -det de ska vara! Alla är efterblivna och ingen kämpar för fred! Jag är besviken mycket och litar inte på muslimerna! Allt är bara ”sohbet”..! Men i verkligheten kan de skapa bara bråk! Jag tycker inte om människorna mer!

 56. Luisa skriver:

  Titta på Ataturk och profet Mohammed! Båda två kämpade för fred och bra saker!!! Men muslimerna gör inte livet på denna jorden behagligare! Jag tror inte att för att nå paradis räcker bara säga:esdedu enla…nej! Man måste leva ordentligt! Min mor dog som katolik och hon levde bra liv och gjorde nyttiga saker!!!!!!!!!

Kommentera