Världen

ett barn går framför ett läger för flyktingar i Afghanistan.

Många barn i världen har inte tillräckligt med mat att äta. Bland annat i Afghanistan. Foto: AP/TT

Miljoner barn riskerar svält

Över fem miljoner barn
i världen har inte tillräckligt
med mat att äta.
Det säger organisationen
Rädda Barnen.

Det finns risk
att barnen börjar svälta.
Det kan bli den största
katastrofen med svält i världen
sedan 1990-talet.

Svälten beror på flera saker.
Ändringarna i klimatet
har gjort att det är svårare
att odla mat på många platser.

Men det beror också på
att det varit krig och våld
på flera platser.

Och smittan från viruset corona
har gjort många familjer
fattiga det senaste året.

Rädda Barnen säger att
5,7 miljoner barn under fem år
lider av att de får för lite mat.
De väger för lite.

Om alla som är under 18 år
blir räknade
är det 18 miljoner barn
som inte får tillräckligt med mat.

Det handlar bland annat om
länderna Etiopien, Sudan, Jemen,
Afghanistan och Sydsudan.

Nu vill Rädda Barnen
samla in över en miljard kronor
från de rika länderna
för att hjälpa barnen.

– De som styr måste göra något
innan barn och vuxna dör.
I dagens värld finns det
tillräckligt med mat
om vi delar den rättvist,
säger Rädda Barnen.

8 SIDOR/TT


24 juni 2021

Fler liknande artiklar

Vad tycker du om nyheten?

37 kommentarer

 1. Anonym skriver:

  Vi alla människor måste leva medvetet för att barn inte svälta. Det blir bättre om FN gör något för att hjälpa människor att ha kunskap och ta ansvar innan får barn.

  Jag har fem syskon och vi hade också dålig tid med mat, kläder, när jag var barn. Jag hade ingen leksak under hela min barndom. Mina föräldrar hade inte tid att prata, umgås med oss. De log inte mot oss eftersom det var jättesvårt. När jag var tio år frågade jag mamman varför de födde oss. Om de ville ha barn kunde de föda ett eller två. Då skulle det bättre liv. Mamman var arg för min fråga och sa bara ”det hände”. De planerade inte oss. Jag vet inte att de väntade oss eller nej.
  Jag hade många problem på grund av jag var ensam när jag var barn, fastän jag hade både föräldrar och syskon.

  Barn är inte fel. Varför de som vuxna tänker inte om livet innan de föda?
  Jag tror att FN ska hjälpa med kunskap om planering barn.

 2. Luisa skriver:

  Du har rätt anonym! Det är också sant att man ska planera!!!! Men ibland går inte saker som man planerar! Jag var hungry också! Men min mamma dog när jag var 24 år och min pappa är galen…!

 3. Luisa skriver:

  Han sköte inte om oss och om jag berättar vilka hemska saker vi var-vi alltså hade inte en fin dagen efter mammas död! Vi var utan mat, utan kläder, utan kärlek…jag försökte rädda situation men vad kan klara 15-16 flicka??

 4. Luisa skriver:

  Jag hade 52 kilo när jag gifte sig med min man!!! Det finns inte ord för förklara hur vi hade det! Det var helvete! Min syskon var i kurort för barn ganska ofta….! det var tur att det var skola där…!

 5. Luisa skriver:

  Jag tycker att resurser räcker till hela planeten och att människor har ansvar för varandra! Jag vet inte hur olika organisationerna fungerar men ibland de kan inte åka någonstans -där det är krig!

 6. Anonym skriver:

  Hoppas att du har det bättre anonym!, försök att glömma trauma och går vidare, var inte arg på dina föräldrar! Planera bra och i så fall du kan äta och du kan bjuda någon på mat också!

 7. Luisa skriver:

  Jag uppmanar alla att hjälpa-i Sverige vi har för 3 kronor ett bulle men i Banglades det kan vara 15 eller mer! Barn svältar så hjälpa gärna och köpa mindre och slösa inte stora summor…..

 8. Luisa skriver:

  Barn och ungdomar behöver gott om mat eftersom de växer! Vi måste hjälpa! Dessutom det finns inte svält bara i Afrika-i Europa finns svält också! Tänk på det!!!

 9. Luisa skriver:

  Jag skrev fel-min mamma dog när jag var 14 år! Man kan planera och det går annorlunda ändå! Öde är öde! Ha det bra och var lycklig nu!!! Gå vidare men hjälp andra när du kan!!!!!!

 10. Anonym skriver:

  Luisa, jag håller med. Det finns situationer som man kan inte planera och jag säger inte om det.
  Men man kan planera och bestämma för att hur många barn de kan föda och hur många barn de kan ta hand om.
  Vet du hur länge har det varit krig i länder och hur gammal är barn som har några syskon i dessa länder?
  Det finns också länder som är fattiga men familjer har några barn, fastän det har färre jobb där.
  Det finns också problem att män vill ha söner i några länder. Om det är född flickor födda de barn tills det kommer son. Men son kan komma efter sex-sju flickor.
  Det som jag skriver beror på att man har inte kunskap och man har inte vana att ta ansvar för vad som gör. Det blir bättre om man lära sig att göra det. Och FN kan hjälpa mer med kunskap.

 11. Luisa skriver:

  Jag förstå dig! Jag vet vad svält är! Min man beskriver mig när han träffade mig att-”jag var så hungry att min mun klistrde ihop”-vet du-alla har sin skuld! Vissa länder är mycket religiosa och tycker att använda preventivmedel är synd!

 12. Luisa skriver:

  Men oavsett vad-det finns gott om resurser för alla! Saker går aldrig som vi planerar! Min mamma dog 1988-och revolution i Tjeckien var 1989! Om hon kunde ser att i affären är annanas-både i konserv och som frukt…

 13. Luisa skriver:

  Kunskap är viktigt! Folk vet inte leva-om det är väst eller öst eller vem som helst! Men många svältar i onödan verkligen! Glöm trauma och förlåt dina föräldrar och försök göra goda saker!

 14. Luisa skriver:

  Jag lämnade aldrig mina barn hungry! Jag lagade varje dag mat-bara 4 dagar inte när jag var jättesjuk! Jag köpte både maten och godis och spenderade alla pengar eftersom jag vill inte att de upplever det jag upplevde!

 15. Luisa skriver:

  Vet du-öde är öde! Ibland man planerar ett barn och kommer tvilingar eller trilingar! Alltså planera är bra men om folk lever på normalt sätt så alla kan mår bra! Glöm alla ”om” och försök leva så bra du kan och hjälpa andra också!!!

 16. Bebi Peggy skriver:

  Här är en till som växt upp i ett hem där vi barn var fem till antalet. När jag gick i skolan blev jag mobbad för att föräldrarna inte hade råd att köpa moderna kläder. Vi syskon föddes cirka ett år efter det att min morbror fick barn. Upplevde detta barnafödande som en tävling mellan pappa och morbror och där pappa slutligen vann.

 17. Luisa skriver:

  Glöm det Bebi! Ibland är föräldrarna dumma! när min mamma levde som var vi som prinssesor! Hon dog och jag blev plötsligt askungen!!! Finns inte ord att beskriva det! En dag jag var tv ungen att sälja min mammas päls för att köpa mat till mig och till min syskon!

 18. Luisa skriver:

  jag råder dig att går vidare och älska sig själv! Det var många som var mobbad när de val små och senare de fick uppleva beundra och härligt tid! Men en flicka var mobbad i Prag och hon hängde sig,tyvärr!

 19. Luisa skriver:

  Alltså min åsikt är att om man skaffar barn så man måste försörja de-det betyder att man måste köpa de mat och kläder! Men ibland situation är dåligt och föräldrarna hamnar i skulder eller problem och andra måste hjälpa då!

 20. Luisa skriver:

  Maten är dyrt och kläderna också! En lösning är att ge barnbidrag och dessutom i vissa länder kan ge staten ett mat kupon till familjerna med många barn! Men många föräldrar sköter inte ekonomi och handlar sprit eller cigaretter…och så vidare och barn lider…!

 21. Bebi Peggy skriver:

  Jag är rädd att många barn i stora familjer inte får den omsorg de behöver. Behöver inte gå längre än till där jag själv bor. På gården finns en familj med 8 barn. Och så sent som idag såg jag hur de bar omkring på tunga stenar som tillhör gårdens rabatter utan att föräldrarna såg vad som skedde. De kunde ju skada sig rejält.

 22. m skriver:

  Det finns några barnfamiljer som föder barn så längre som det går . Dessa tänker ej om framtiden.

 23. Anette Nilsson. skriver:

  Det föds för många barn i världen. Därför är det svält. Kvinnor får inte skydda sig, eller gör det inte av egna val. Sorgligt. Fruktansvärd katastrof. Många kvinnor väljer att vara hemma. Vill inte arbeta. Ändå sorgligare. Ja herregud!

 24. One world, max 5 länder skriver:

  Det är inte problem att kvinnor föddes många barn, problem är många länderna bör inte blir självständiga, dem behöver en bra land som ta hand om, eftersom de använder rumpa tänker saker utan använda hjärna!

 25. Anonym skriver:

  One world, max 5 länder – det är en utopi.
  Man ska göra någonting nu för att lösa problem.
  Kina har redan bevisat att rätt demogografisk politik kan lösa problemet.

 26. Luisa skriver:

  Alltså jag läser kommentarer och håller inte med! Planeten har resurser för alla! Min man när han var små så de var aldrig hungry! istanbul var full av frukt trä och de plockade och hade gott om allt! De var 5 eller 6 bröder!

 27. Luisa skriver:

  Planera är bra men man planerar och öde bestämmer!!! Jag har 3 barn och jag planerade de inte! De är fina och trevliga och de kan göra skillnad på denna dumma jorden! Men ok-att planera är bra!

 28. Luisa skriver:

  Svält finns i Jemen och Afrika….men finns i Sverige också!!! Jag hade två grannar och de verkligen hade det svårt! Min granne Vivi-stackars hon, hon var hungry ofta men det tog tid innan jag förstod det!

 29. Luisa skriver:

  Jag gav henne maten -när jag hade nånting-och hon skrev till mig flera kurt och -”tackade för den goda maten”….! En dag jag upptäckte hemsk sår på hennes mun-svart håll med konstigt svart vätska och

 30. Luisa skriver:

  jag behandlade det med antibiotikum pudra och sår försvann-men jag är chockad och äcklad och har trauma av det hela! De gamla skams över deras liv, de skams att deras barn inte bryr sig faktisk….

 31. Luisa skriver:

  svält är inte bara i Afrika, svält finns i Sverige någonstans 50 meter från dig…ett barn elleren ungdom eller en gammal människa svältar…! Det är hemsk naturligtvis!

 32. Luisa skriver:

  Ja Bebbi-vissa familjer bara plågar barn…! Man måste ge de mat, utbilldning, underhållning…när min mamma levde så var hemma alltid kaka, soppa och maten! Vi hade fina kläder och hemmet min mor gjorde under kort tid fin….

 33. Luisa skriver:

  Vi alla kan kämpa att ta bort svält! Man kan bjuda sitt granne på maten till ex…och jag rekommenderar att skicka paket med maten om ni har släktingar i andra länder! Om ni skickar pengar så betalar de skulder…

 34. Luisa skriver:

  men om ni skickar maten så äter dem!!!!!!! Försök köpa lite och bara den du behöver och du har senare pengarna som du kan använda för dig själv och för andra också! Ha det bra allihopa!

 35. Anonym skriver:

  räcker med att be gud

 36. Anonym skriver:

  Man måste planerar innan födseln, annars blir man fattigare och fattigare. Ju färre barn får bättre vård!Och det finns inget krig och exploatering, bara på detta sätt kan barn få ett bra liv!

 37. Luisa skriver:

  Jag håller inte med! Tänk hur mycker godis köper svenska barn varje dag! Om de köper mindre och ger till röda korset så de svenska barn kan bli friskare och andra barn på denna dumma jorden kan ha varm mat!!!!!!

Kommentera